Feljton

Današnji zidari

Aktuelni masoni u našoj zemlji i dalje su uticajni ljudi. Ni crnogorska strana nije "zapostavljena".


SRPSKI MASONI U POLITICI Predhodni nastavci

1. Od Dositeja do Tapija

Počinje nova epoha u razvoju slobodnog zidarstva na ovom tlu. Tokom proteklih dve stotina godina, među masonima je bila politička i duhovna elita.

2. Elita među zidarima

U Beogradu u masonskoj loži sede Peter Ičko, vojvoda Janko Katić, braća Popovići. Bliski im i Karađorđe i NJegoš, kasnije, i profesori Velike škole, osnivači stranaka, političari, umetnici

3. Vatra u zimskoj noći

Nikola Pašić uvek okružen ljudima slobodnozidarske organizacije. Pripadnik i kralj Petar Prvi, što je umnogome uticalo na tokove srpske istorije

4. Ozidali kraljevinu

Ogroman uticaj slobodnih zidara na Pariskoj mirovnoj konferenciji, pa i za stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Prva velika loža - "Jugoslavija"

5. Titovo "zidanje"

Po sopstvenom prizannju, Broz imao intenzivne kontakte sa masonima. On je Čerčila, jednog od najpoznatijih slobodnih zidara, nazivao "svojim duhovnim ocem"

6. Uticaj belih rukavica

Titova uloga u ustanovljavanju pokreta nesvrstanih, obezbedila zapadu uslove da "mirno spava". Na samitima nesvrstanih Broz "dirigovao" sa slobodnozidarskim obeležjem.

7. Sahrana kao obred

Titov pogreb bio je i jedan od najvećih i najbitnijih skupova slobodnih zidara planete. DŽimi Karter poslao majku.

8. Masoni oborili Rankovića

Ranković nije oteran zbog navodnog prisluškivanja, već izveštaja o masonima u Jugoslaviji. Među zidarima najviši funkcioneri i javni radnici.

9. Brozu na usluzi

Svetska masonerija, preko naše, uticala na dobijanje velikih kredita, ali i na unutrašnju i spoljnu politiku Jugoslavije. Glavno uporište separatistima, zidari iz Italije, Nemačke i Austrije.

10. Gradili i rušili

Slobodni zidari imali izuzetan uticaj na stvaranje "prve" Jugoslavije, ali bili prisutni i tokom njene razgradnje i raspada. Spremnost da se pomogne opstanku države, uz uslove.

11. Odbijena pomoć

Ponuđen program za očuvanje Jugoslavije, pod patronatom masonske elite, odbijen. Dolanc i Vrhovec jedinstveni.

12. Na rubu ponora

Bezumlje Miloševića i Šešelja, zatim Tuđmana i Parage, mora da se zaustavi i zbog Srbije i balkanskog i evropskog mira, ocenjuje svetska štampa, ali i servis MMF.

13. Sprečavali bombardovanje

Zidari uticali da francuska strana insistira kod saveznika da se ne ruše beogradski mostovi, bar ne surovo kao na drugim mestima.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Da li se lečite na svoju ruku?