Feljton

Dosije "Merčep" čeka

Već sedam godina u fioci haškog tužilaštva čeka dosije koji ozbiljno optužuje Tomislava Merčepa. U Pakračkoj poljani identifikovano 176 srpskih žrtava. Ivica Račan žmurio pred zlodelima nad srpskim življem.


ZLODELA SLAVONSKOG JASTREBA Predhodni nastavci

1. Hag čeka Merčepa

Tomislav Merčep po svemu sudeći neće izmaći pravdi za teror nad Srbima leta 1991. godine uoči ratnih sukova u Vukovaru. Tortura u podrumu vukovarskog Sekretarijata narodne odbrane. Svedočenja oko 600 Srba, ali i Hrvata.

2. Tuđman preti silom

Šta umišljaju ti bedaci, da će Vukovar ostati u Jugoslaviji (?), ljutio se vrhovnik. Nalog svojim "jastrebovima" Vladimiru Šeksu, Branimiru Glavašu i Tomislavu Merčepu da "Vukovar dovedu u red".

3. Vreme tihog pakla

Hadžić i Savić su oslobođeni, međunacionalni sukobi su zaustavljeni, ali je rastao jaz nepoverenja između Srba i Hrvata. Tuđman je sve znao o kriminalnoj delatnosti Tomislava Merčepa.

4. Dnevnik zengovke Piplice

Merčepova saradnica Ksenija Piplica vodila beleške o svom učešću u likvidaciji svojih sugrađana samo zato što su Srbi. Batinanje, mučenje i ponižavanje ljudi u Merčepovim podzmenim jazbinama.

5. Opaki Merčepov plan

Tuđmanov miljenik je sprovodio sopstveni plan etničkog čišćenja Vukovara i okoline. Svirepo ubistvo Jovana Jakovljevića. Tragična sudbina Stojana Stojanovića.

6. Merčep krije žrtve

Likvidirani Srbi sahranjivani su u neobeleženim grobnicama, rekama i ribnjacima samo da bi im se zatrli tragovi. Haškim istražiteljima Merčepova "strategija" je bila poznata još 1996. godine.

7. Franjo igra tenis

Optužujući vrhovnika, Merčep je na HRT rekao da je, dok se vodila najžešća bitka za Vukovar, Tuđman igrao tenis. Marin Vidić odbio da svedoči protiv Slavka Dokmanovića, čak i kao zaštićeni svedok.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Da li se lečite na svoju ruku?