Feljton

Mali pred Bogom

U hrišćanskom smislu čovek je mali pred Gospodom. Ni najprljaviji posao ne može čoveka da ponizi, ponižava ga samo greh.


SVETAC ZA ŽIVOTA Predhodni nastavci

1. Na Hristovom putu

Moj brat se tek rodio, meni je bila treća kad je otac umro, a majka se uskoro preudala. Odgajila nas je s velikom ljubavlju tetka - i sada pomislim: kad umrem prvo ću da vidim tetku, pa sve ostale.

2. Dva zla rata

Dolaskom okupatora nije se povuklo i ono "zlo domaće". Obolevši na plućima i shvativši da ne može da ima porodicu, zamonašio se na Blagovesti, 1946.

3. Stradanje kao iskušenje

Čoveku kojem su ustaše pobile četvoro najbližih, Bog je uzeo i poslednjeg sina - mučio sam se, i još se mučim, da razumem volju Božju.

4. Svedok tragedije

Postavši episkop raško-prizrenski, shvatio svu muku kosovskog življenja. U prvim izveštajima Sinodu upozorava da, iako su Srbi na vlasti, Kosovo, u stvari, drže Šiptari.

5. Pod pretnjama

Narod je ovde kao ovce bez pastira, prepušten sam sebi, poljuljan i smućen - ne može se živeti od arnautskog zuluma, piše vladika Pavle.

6. Apeli bez odjeka

Svako pismo kontroliše Udba, svi znaju šta se na Kosmetu zbiva, ali pozivi episkopa Pavla nemaju efekta. Ne može se više živeti od arnautskog zuluma i terorističkih ispada, piše episkop.

7. Zid među narodima

Šiptarske vođe svoje neprijateljstvo prema Srbima oglašavaju kao ugroženost od njih, a pripreme za otcepljenje predstavljaju kao nužnost.

8. Jevanđelje kao program

Nadam se u vašu pomoć i pomoć Božju kojom me je on i do sada držao, rekao novoizabrani, 44. po redu, srpski patrijarh.

9. Stalno sa narodom

Trudio sam se da činim što mogu. Bog me sačuvao na ovoj vetrometini.

10. Obnova života

Opojmo grobove svojih mrtvih, a sahranimo mržnju, zlobu i sve što nas deli i što bi moglo, ne daj Bože, u budućnosti postati izvorište podela i novih rana.

11. Mir, istina i pravda

Viđen na svim važnijim uličnim protestima. Bio na čelu svetosavske litije 1997, pred kojom se, u vreme višednevne studentske blokade, povukao policijski kordon.

12. Grešnici su nesrećni

Pored koga ćemo sedeti u tramvaju, ili avionu, nismo uvek u mogućnosti da biramo. Ali, da li ćemo biti ljudi ili neljudi, zavisi od nas pojedinačno.

13. Bolne podele

Patrijarh je uveren da je za Srbe nesloga velika nesreća. Ponekad, kaže, ne razume onu našu osobinu da o svakoj stvari imamo previše suprotnih gledišta.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Da li bi trebalo dodatno pooštriti kazne za vozače pod dejstvom alkohola?