Feljton

Znakovi u životu i smrti

Na keramičkim posudama znakovi označavali sadržaj. Ispisani i grobni prilozi. Metodičnošću do saznanja o najranijem pismu na svetu.


PISANO - VINČANSKOM RUKOM Predhodni nastavci

1. Više od slova

Oko 1.200 znakova, ili poruka, potvrđuju tezu o najranijem ljudskom pismu. Da li koreni evropske civilizacije potiču sa Balkana?

2. Metropola najveće države

Miloš Vasić, prvi školovani srpski arheolog, 1906. započeo sistematska istraživanja Vinče. Jedan od najvećih i najvažnijih izvora podataka o životu na početku civilizacije.

3. Nepoznato u Evropi

Američki arheolog Šan Vin pokazao da vinčanski znaci predstavljaju sistem, a ne zbirku nasumično i proizvoljno beleženih simbola.

4. Ključ za dešifrovanje

Šan Vin uočio tipološku sličnost vinčanskih znakova i ćiriličnih slova. Urezani znakovi - najstarije proto pismo?

5. Prvi neimari

Narod vinčanske civilizacije gradio kuće stilski nalik na stare vojvođanske. U jednom naselju moglo da živi do dve hiljade ljudi.

6. Učestalost nije slučajna

Istraženo oko hiljadu lokaliteta, sortirano 1.500, a dodatnim istraživanjima došlo bi se do pet hiljada znakova. NJihovo često ponavljanje ne može biti – slučajno.

7. Znake koristili svi Vinčanci

PISMO možda i jeste nastalo izmišljanjem (neko je morao da izmisli i formira raspored i kombinaciju svih tih znakova) a, ako su to bili sveštenici i drugi ljudi vezani za svete rituale i obrede, i pismo bi predstavljalo neku vrstu svetog znanja koju bi o

8. (Ne)naučno tumačenje simbola

Važno je da se shvati razlika između naučnog tumačenja vinčanskih znakova i onoga što rade zaljubljenici. Pojedinci su tvrdili da su autori vinčanskog pisma bili prasrbi koji su na Balkanu živeli odvajkada.

9. Ostavili poruke o sebi

Posle detaljnih analiza i poređenja sa drugim pismima i sistemima simbola i znakova pronađenih u drugim delovima sveta, proizlazi da je vinčanska civilizacija bila prva na evropskom kontinentu koja se služila pisanim informacijama.

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti

Da li koristite elektronske cigarete?