Feljton

Centar koga nema

Odluka o izgradnji "Svetskog trgovinskog centra", koji će posle 25 godina otići u prah i pepeo. "Kule bliznakinje" nazvane u štampi po Nelsonu i Dejvidu


KRALJ FINANSIJSKE IMPERIJE Predhodni nastavci

1. Komande Čejs banke

Dolazak na čelo vodeće američke ”Čejs-menhetn banke” i sukob sa dotadašnjim prvim čovekom. DŽordž Čempion je bio ubeđen da spasava banku od mojih donkihotovskih poduhvata.

2. Klevete levice i desnice

Poslovanje banke zahtevalo je susrete i razgovore i sa onim diktatorima koji su se opirali tržišnim principima poslovanja, za to sam bio žestoko napadan. Susreti sa Titom, Čaušeskuom, Hruščovim, Kastrom...

3. Gost kod Hruščova

U četiri oka sa Hruščovim, iza crvenih zidina Kremlja. Meni je bila prilepljena etiketa "princ kapitalizma", a naslednik Staljina je slovio za modernog "cara svih Rusa".

4. Srdžba druga sekretara

Neslaganje sa mojim stavovima, Hruščov je demonstrirao lupanjem pritiskivača za papir po stolu. Samo dva meseca posle našeg razgovora, Nikita Sergejevič je smenjen.

5. Napeto zbog Kube

Hruščov je negirao i pomisao da bi Kuba mogla da bude uporište SSSR za napad na Sjedinjene Države. Uvek ću biti na strani komunizma za koji verujem da će biti snaga budućnosti i filozofija u perspektivi, govorio je generalni sekretar.

6. Veze preko kosigina

Posećivao sam Moskvu gotovo svake godine i moj glavni kontakt sa vladom išao je preko Alekseja Kosigina, koji je već bio izgubio bitku za šefovsku vlast u Kremlju od Brežnjeva. DŽonson je zainteresovan za saradnju sa komunistima, ali ne u godini izbora .

7. Kraj crvene dogme

Zašto nisu uspele reforme Mihaila Gorbačova. Kuda sa svrgnutim iranskim šahom. Ideja o mogućnosti uzimanja talaca u Teheranu nije bila nepoznata Beloj kući.

8. Muke zbog šaha

Svrgnuti iranski šah Reza Pahlavi uzalud je čekao da ga Bela kuća pozove u goste. Pismo koje je uzrujalo predsednika DŽimija Kartera

9. Mit zvani Kenedi

DŽekov mandat je bio kratak, ali njegova ogromna popularnost sa tragičnim okolnostima u kojima je stradao, pretvorili su ga u mitsku figuru. Zabrinutost Vašingtona zbog radikalizacije iranske revolucije.

10. Vijetnam - bolna sećanja

Li Kuan Juom, premijer Singapura, rekao mi je: Amerika je izgubila Vijetnamski rat u SAD, a ne u Vijetnamu. Da nije bilo rata cela jugoistočna Azija potpala bi pod kinesku komunističku dominaciju.

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti

Da li mislite da crtani filmovi mogu da budu uzrok tragičnih nesreća u kojima deca, ugledajući se na izmišljene junake, dovode sebe u opasne situacije?