Feljton

Posao ispod stola

Kada je zaključio da nema kamera na plafonu, Nikolson se zavukao pod sto i pola sata fotografisao dokumenta. Slučaj agenta Daglasa Freda Groata. Špijunaža ostaje ono što je i bila - drugi najstariji zanat na svetu.


CIA IZNUTRA Predhodni nastavci

1. Ubistvo u Atini

Ko stoji iza likvidacije kapetana Vilijama Nordina, američkog mornaričkog atašea u Grčkoj(?). Obaveštajac sa diplomatskim imunitetom. Pravila trgovanja poverljivim informacijama.

2. Rizik u četiri oka

Na pouzdanu informaciju ili procenu ne može se računati bez direktnih kontakata sa budućim saradnicima, a to podrazumeva otkrivanje identiteta. Nema ozbiljnije obaveštajne aktivnosti bez posredstva lokalnih službi.

3. Odmazda gradske gerile

Ubistvo američkog obaveštajca u režiji terorističke grupe “17. novembar”. Blindirani “ford” mogao je da zaštiti od svakog metka, ali ne i paklenog “paketa” sa 25 kg plastičnog eksploziva.

4. Droga kao oružje

Svedočenje dr Timoti Lirija, o eksperimentima CIA na ljudskom mozgu posredstvom LSD. Šta je podrazumevala “psihodelična revolucija u vreme senatora Makartija.

5. Ogledi kontrole uma

CIA je, navodno, ušla u istraživanja metoda upravljanja ljudskom voljom, stavovima i ponašanjem. Ko je naredio da se prekinu istraživanja sa LSD, nije izvesno, ali račun je platio dr Timoti Liri, profesor sa Harvarda, član eksperimentalnog tima CIA.

6. Smrt agenta Olsena

Članovi Štaba tehničkih usluga, među kojima je bio i Frenk Olson, konzumirali piće sa LSD, posle čega je ovaj pao u depresiju, da bi završio skokom sa 13. sprata hotela "Stetler" u NJujorku. Da li tajne službe zloupotrebljavaju pripadnike "sedme sile".

7. Špijun sa pres legitimacijom

Bivši šef CIA DŽon Dojč kaže da se u izuzetnim prilikama može koristiti novinar u špijunske svrhe, ali i da se profesionalni obaveštajac predstavlja kao novinar.

8. Slučaj agenta Blisa

Inženjer Ričard Blis, angažovan na poslovima u Rusiji za jednu američku kompaniju, bavio se i obaveštajnom delatnošću, pa je uhapšen. Bezbednosne i obaveštajne agencije SAD posle 11. septembra imaju odrešene ruke u korišćenju svih sredstava za zaštitu nac

9. Enigma - treći čovek

Američki špijuni upalisu u klopku prilikom pokušaja da za svoje namere angažuju (vrbuju) službenika - specijalistu zaposlenog u jednom od strogo kontrolisanih objekata ruskog Ministarstva odbrane.

10. Agent glavni svedok

U pregovorima između Izraelaca i Palestinaca ključnu poziciju po pravilu ima čovek CIA. Kratak vek sporazuma iz Vaja. Natenijahu veoma radikalan u svojim zahtevima prema palestinskom vođi Arafatu.

11. Operacija rušenja Sadama

Predsednik Buš potpisuje naredbu o zbacivanju iračkog diktatora. CIA obnavlja saradnju sa Kurdima. Masud Barzani tajno u Vašingtonu.

12. Omča za Sadama

Kako je pripreman plan za svrgavanje iračkog diktatora. Opoziciji pomoć SAD. Napad na Irak, u pripremama, nije slovio kao rat, nego promena režima.

13. Izdaja po tarifi

Svrgavanje iračkog diktatora potvrdilo je pravilo CIA po kojem ne postoji ništa što se novcem ne može kupiti i strahom srediti. Sadamove sinove odao stric Navaf Zejdan Muhamed i za tu uslugu dobio 30 miliona dolara. Zašto Bagdad nije branila elitna Republ

14. Šef - ruski špijun!

Jedan od rukovodilaca CIA Oldrič Ejms, šef Sektora za kontrašpijunažu protiv SSSR, provaljen kao čovek KGB. Najveći udarac CIA od njenog postojanja. Život na visokoj nozi agenta, avanturiste i zavodnika Ejmsa.

15. Remont tajne službe

Posle afere Ejms nametnula se potreba reorganizacija kompletne službe. Budžet CIA tri milijarde dolara godišnje, milijardu dolara više nego Stejt departmanu. Raspad SSSR iznenadio najmoćniju agenturu na svetu.

16. Agent u mreži svojih

Perspektivni obaveštajac Harold Nikolson odavao tajne CIA ruskoj obaveštajnoj službi, po "debeloj" tarifi. Hapšenje na Vašingtonskom aerodromu. Dug spisak američkih mladih obaveštajaca dostavljen Moskvi.

17. Veliki mamac Rusa

Kada je od ruskih obaveštajaca počeo da stiže veliki novac, DŽim Nikolson je "propevao". To što je uradio Nikolson više je od izdaje, glasio je komentar šefa CIA. Prvi kontakti sa suprotnom stranom u Kuala Lumpuru.

18. Izdaja tajnog agenta

Kako je DŽim Nikolson, obaveštajac predodređen za uspešnu karijeru, upao u klopku ruskih špijuna. Prvi kontakt sa Jurijem Vlasovim. Rusi ne žale dolare

19. Dve provere detektorom

Kako su Rusi pripremali DŽima Nikolsona za detektor laži, a potom ga proverili da li i njih laže. Uprkos vežbama iskusni obaveštajac omanuo na poligrafu.

20. Zamka za krticu

Nikolson je 1996. trebalo da ode za šefa CIA u Etiopiju, ali je FBI zahtevao da ostane u Vašingtonu, da bi bio pod budnim nadzorom. Ko je provalio američog agenta koji je odavao tajne ruskoj tajnoj službi?

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti

Da li mislite da crtani filmovi mogu da budu uzrok tragičnih nesreća u kojima deca, ugledajući se na izmišljene junake, dovode sebe u opasne situacije?