Feljton

Pred streljačkim vodom

Vera, kao Đurićeva ljubavnica, ima veliki uticaj, ali navlači mržnju ostalih oficira u četničkom štabu. Streljana sa majkom.


AGENT ČETIRI SLUŽBE Predhodni nastavci

1. Obuka za špijuna

Najbolji ondašnji srpski obaveštajci i kontraobaveštajci upoznaju Veru Pešić sa osnovnim pojmovima obaveštajnog i kontraobaveštajnog rada i praktičnim postupcima u svim mogućim i nemogućim situacijama.

2. Obaveštajac - kupac

Beograd 1938. godine stecište velikog broja špijunskih mreža i agentura velikih sila i susednih zemalja. Namesništvo i Vlada Kraljevine Jugoslavije uzalud nastoje da izbegnu velike evropske i svetske potrese.

3. Otkrivanje Nemačke službe

Šesto odeljenje Uprave bezbednosti Nemačke u Jugoslaviji stvara agenture, posebno u vojsci i policiji. Kontraobaveštajna služba Veru Pešić nabacuje na tajnu agenturu britanske i francuske mreže, a zatim i na Nemačku.

4. Prevare, podvale, dezinformacije

Uspelo nabacivanje kod Elizabet, supruge nemačkog ambasadora Fon Herna. Vera ušla u njihovu kuću. Major Radović čini sve da je ubaci i u francusku i u britansku obaveštajnu službu.

5. Englezi vrbuju

Gordner ističe prijateljstvo Britanaca i Srba u borbi protiv Centralnih sila. Tvrdi da se ne radi o borbi protiv Jugoslavije, već Nemaca, Amerikanaca, komunista Rusa.

6. Opasna dvostruka igra

Više od dve godine radila za Engleze. Na sličan način major Radović je nabacio i kod rukovodioca francuske obaveštajne službe u Beogradu Rišara Deperea.

7. Nemci vrbuju

Kraus je prepoznao kao partnerku Lepe Lili. Organizuje njeno praćenje, a zatim i “slučajni” susret i razgovor sa njom.

8. Klopka - za koga?

Kraus pažnjom i poklonima vrbuje Veru, kojoj još ne veruje. Pacov je ušao u klopku, ne smem da ga uhvatim, javlja centrali.

9. "Oterana" zbog keveta

Veče sa Krausom Vera završila u spavaćoj sobi. Kontraobaveštajac koji tako nasedne stranoj agenturi, morao je da "leti" iz službe.

10. "Provalila" veliku tajnu

Lili odala Veri da Nemačka i Sovjetski Savez zaključuju pakt o prijateljstvu. Agenti britanske, francuske, čak i naše službe, ne mogu da veruju.

11. Hapšenje i odmazda

Potpisivanje pakta Nemačke i SSSR imalo za posledicu napad nacističke vojske na Poljsku. Žandarmi i agenti pretresli Verin stan, a nju odveli u zgradu policije.

12. Kako pridobiti četnike

Odluka o aktiviranju četnika podrazumevala je i kupovinu najmodernijeg lakog naoružanja, o čemu je tajno pregovarano sa Britancima. Kraus se zainteresovao za vojvodu Kostu Pećanca.

13. Želi razgovor sa Hitlerom

Nemačko poslanstvo garantuje tajnost razgovora. U Sofiji Pećanca primio rajhsmaršal Herman Gering. Kosta nije želeo dokument o razgovoru, a Nemci insistirali zbog kasnije kompromitacije.

14. Kratko veselje Nemaca

Došlo vreme da Nemačka reši pitanje priključivanja Jugoslavije Trojnom paktu. Odluku donose Krunski i Ministarski savet. Desetak časova po potpisivanju, velike demonstracije u mnogim srpskim gradovima..

15. U rat - sa Nemcima

U Generalštabu uništila dokumenta koja bi mogla da je kompromituju. U operativnoj grupi Gestapoa, koja likvidira Jevreje, komuniste i svakoga ko se suprotstavlja nacizmu.

16. Dolijala Četnicima

Uhapšena prerušena u bulu kod Medveđe. Za noć "preobratila" četničkog komandanta Đurića, a streljanje odloženo.

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti

Da li mislite da crtani filmovi mogu da budu uzrok tragičnih nesreća u kojima deca, ugledajući se na izmišljene junake, dovode sebe u opasne situacije?