Feljton

Moglo je bez rata

Da je tzv. OVK proglašena za terorističku organizaciju ne bi bilo ni rata, ni bombardovanja SRJ niti uvođenja međunarodnog protektorata. Albanske brigade nisu brojčano prelazile veličinu čete, ali cilj je bio stvoriti u javnosti utisak o masovnosti.


ALBANSKI TERORIZAM I RAT NA KOSMETU Predhodni nastavci

1. Teror sile mraka

Progon, etničko čišćenje, albanizacija i razni oblici nasilništva i ubistava su u kontinuitetu karakterisali albanski kačački balistički i sada teroristički pokret.

2. Špegelj traži - pobunu!

Prilikom boravka Ibrahima Rugove u Hrvatskoj 1991, Martin Špegelj zagovarao pobunu Albanaca ukoliko dođe do rata Srbije sa Hrvatskom i BiH. Poziv Albancima, pripadnicima JNA na dezerterstvo. Teroristi na vojnoj obuci u Albaniji.

3. Dve grupe OVK

Buduću OVK su u početku činile samo drenička i lapska grupa. Krajem 93. u Okružnom sudu u Prištini otkriven vrh i paravojne organizacije, tzv. ministarstvo odbrane Kosova. Kako su ubirana sredstva za formiranje **Vojske Kosova**.

4. Zločin pripisan Srbima

**OVK** se prvi put javno oglasila aprila 1996, kada je preuzela odgovornost za nekoliko zločinačkih akcija u kojima je ubijeno pet, a ranjeno isto toliko pripadnika srpske nacionalnosti.

5. Metohija pod blokadom

Naoružane grupe Albanaca su, najpre u Drenici, a onda u ostalim delovima Metohije blokirali lokalne, a potom i magistralne puteve. Žestok okršaj policije i terorista u Donjem Prekazu.

6. Rat počeo u Drenici

Događaji u Likošanu i Lauši uvod u potonje stalne optužbe srpske strane za masakre nad albanskim civilima. Likvidacija Jašarija i sukobi u Drenici animirali već pripremljene grupe, pa i prve plaćenike da krenu na Kosovo i Metohiju.

7. Oružje preko Prokletija

Oružje je na Kosovo i Metohiju stizalo iz Albanije i iza tog nelegalnog posla stajao je bivši albanski predsednik Sali Beriša. Ogroman transport naoružanja zaustavljen kod granične karaule **Košare**.

8. Štab bez načelnika

Iako su dobili nalog da objedine snage i stave ih pod jedinstvenu kontrolu, vođe tzv. OVK nikada to nisu uspele. Nikada se nije znalo ko čini njihov **generalštab**, niti ko je tamo glavnokomandujući.

9. Dugi pipci Bin Ladena

Terorista broj 1 imao je svoje borce u južnoj srpskoj pokrajini, ali i široku mrežu Al Kaide u Albaniji, kao bazu za pohod na Evropu. Islamski faktor na Balkanu najpre je krenuo u Bosni, a potom na Kosmetu, pa u Makedoniji, negde početkom devedesetih.

10. Orahovac – kobna greška

Tzv. OVK je rasla, ali su je srpske snage, deo po deo, uništavale. Serija poraza vodila je do međusobnih likvidacija. Po naređenju Tačija ubijen **ministar** Krasnići.

11. Stratište zvano Klečka

Ne zna se tačno koliko je ljudi umoreno u Klečki, neke procene govore o stotinu. Silovanje, mučenje, ubijanje, pa potom komadanje žrtava samo zato što su Srbi. Radonjićko jezero kao nova **Plava grobnica**.

12. Mir minira OVK

Eskalacija terorističkih zlodela dolazila je po pravilu onda kada je trebalo da krenu pregovori o traženju političkog rešenja. Ubistvo šestorice mladića srpske nacionalnosti u Peći odmazda za gubitke iz svojih redova.

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti