Feljton

Greška ili krađa

Da li je sve ono što se dešavalo porodici Manojlović zbir neverovatnih propusta lekara i administracije ili je u pitanju drastičan slučaj delovanja bebi-mafije?


OTMICA IZ KOLEVKE Predhodni nastavci

1. Bebe bez belega

Mnogi roditelji kojima crv sumnje nije dozvoljavao da prihvate zvaničnu verziju smrti svojih beba i posle dvadesetak godina nastoje da dokažu da su im deca živa i zdrava.

2. Berza otete dece

Za zdravu bebu na Zapadu se plaća od 250.000 do 2,5 miliona DEM. Istinu o nestaloj novorođenčadi traži više od 300 porodica.

3. Papiri puni - sumnje!

Sofijanka i Miodrag Milojević iz Mozgova poseduju dve otpusne liste: na jednoj piše da je njihova beba umrla, a na drugoj samo da je rođena. Zašto je Vukadinka Pešić iz Niša tražila obdukcioni nalaz preminulog sinčića.

4. Pronašli sina posle 17 godina

Biljana i Časlav Momirović iz sela Džigolj kod Prokuplja tvrde da su u okolini Aleksinca pronašli mladića za koga smatraju da je njihov sin, koji je navodno umro posle rođenja 1985. godine u prokupačkom porodilištu.

5. Ana nije umrla?

Lidija i Dragan Brđović iz Vrnjačke Banje javno optužili bračni par iz Niša da im je iz porodilišta ukrao kćerkicu Anu, koja je, prema tvrdnjama medicinskog osoblja, preminula neposredno posle rođenja.

6. Traže četvrto dete

Ljiljana i Jovica Vučković imaju troje zdrave dece, ali se ne mire s tim da im je tek rođeni sin pre 11 godina preminuo, jer za to nema nikakve dokumentacije. Beograđanka Danica Dimitrijević ne prestaje da traga za svojom bebom.

7. Smrt bez potvrde

Slavoljub Milenković iz sela Trnjane tvrdi da njegov novorođeni sinčić nije preminuo nego je prodat jednoj imućnoj porodici u Nišu. Radišići iz Obrenovca ne mire se sa istinom da im je ćerkica Sanja umrla neposredno posle rođenja.

8. **Slika** svog sina

Već četiri godine Grana Štefan krišom osamtra dečaka koji neverovatno liči na bliznakinju Mariju, a koji je, navodno umro posel porođaja. Imam pravo da saznam istinu o svom detetu - kaže Grana.

9. Smrt pre rođenja

Stana Čorbić iz okoline Kraljeva tvrdi da je 1985, šest godina posle porođaja, kada su joj rekli da joj je beba umrla, pozvana u Beograd da upiše dete u knjige rođenih jer predstoji upis za školu.

10. Uzrok smrti ne pominjati

Lekarski izveštaji o uzrocima smrti novorođenčadi uglavnom neprecizni i nepotpuni. U istragu o svojim naprasno umrlim bebama krenuli Saša i Olivera Bogojević iz Beograda, Olivera Nešić iz Pančeva i Katarina Živković iz Zrenjanina.

11. Našli svoju kćer

Mi smo tragali i našli dete koje nam je ukradeno po rođenju, kaže Milutin Manojlović iz Sokobanje. Krivična prijava protiv lica za koja se sumnja da su organizovala i sprovela krađu bebe iz porodilišta.

12. Prvi trag – lažni broj

Manojlovići iz Sokobanje na krštenici za svoju kćerku zapazili naknadnu zabelešku da je njena smrt zavedena pod brojem 2.222, ali je proverom utvrđeno da je u knjizi umrlih pod istim brojem evidentiran odrastao čovek.

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti