Feljton

Kosmet – carstvo droge

Na Kosovu i Metohiji je evidentirano osam kriminalnih grupa, ali i 31 **solista**. Na istom **zadatku** i Srbi i Šiptari. Većina srpskih kriminalaca iz ove pokrajine prebacila se na užu teritoriju Srbije i nastavila sa **poslom**.


MAFIJA U STO GRUPA Predhodni nastavci

1. Dugi pipci podzemlja

Na teritoriji Srbije trenutno deluje 118 mafijaških klanova, sa više od 500 članova. Širok dijapazon poslova - od sitnih razbojništava i organizovanja krijumčarskih lanaca droge, cigareta i nafte, pa do spektakularnih likvidacija.

2. Čikago pod Avalom

U glavnom gradu Jugoslavije najveća koncentracija organizovanih kriminalnih grupa. Trinaest klanova sa 76 članova, ali i samo jedan **solista**, kome su specijalnost narkotici.

3. Bosovi Surčinskog klana

Za Surčinski klan tvrdi se da je najorganizovanija ekipa za šverc narkotika u ovom delu Evrope. U **poslu** su povezani sa Zemuncima i jednim **solistom**. Veze sa zapadnoevropskom i crnogorskom mafijom.

4. Fama zvana Voždovac

Dok je Goran Vuković Majmun bio živ, voždovačka ekipa slovila za najorganizovaniju i najbrutalniju u beogradskom podzemlju. Danas **žive** od stare slave, ali i trgovine drogom. Ko je čovek za koga se tvrdi da je Srbiju spojio sa Kolumbijom.

5. Kumovi drmaju Beogradom

Vođe klanova sa Zezdare i iz Zemuna pored kumstva vezuju i mnogi **poslovi**. Većinu kriminalnih dela koja im se pripisuju ove grupe su zajedno planirale, organizovale i izvršile.

6. Kriminal u Šapcu, kraj Save

Pored Beograda, najviše organizovanih kriminalnih grupa registrovano u Šapcu. Deset ekipa i šest **solista** **rade** drogu, automobile, ali i privredni kriminal. Dobra po vezanost sa **kolegama** iz glavnog grada i Republike Srpske.

7. Laki na oružju

Na teritoriji Požarevca deluje devet organizovanih kriminalnih ekipa sa 34 člana. Bave se svim vrstama krvičnih dela. Najviše para donosi im šverc narkotika i teške krađe.

8. Pipci Luletovog klana

Bratija Bratislava Mitića Luleta, ubijenog prošle godine, bavila se razbojništvima, iznudama, krijumčarenjem oružja i cigareta. Na teritoriji ova dva grada trenutno deluje šest organizovanih kriminalnih grupa.

9. Mutan biznis na Dunavu

Šest mafijaških družina sa 28 članova i devet pojedinaca vršljaju Smederevom i okolinom, ne libeći se zlodela. Sremska Mitrovica - **meka** za kradljivce automobila.

10. Droga glavni posao

U Kruševcu, Leskovcu i Zrenjaninu deluje po pet mafijaških družina, sa mnoštvom članova, čija je osnovna delatnost droga i – automobili.

11. Rat četiri klana

Čačkom **drmaju** četiri ekipe koje su u stalnom ratu. Ista situacija i u Jagodini, gde je na delu povezanost predstavnika bivše vlasti i mafije.

12. Makro u suknji

Novosađanka, vlasnica ugostiteljskog objekta u Begeču, ušla u unosan i opasan posao sa **belim robljem**. U Novom Sadu, kao i u Kragujevcu, deluju tri ekipe kriminalaca. Najunosniji posao droga, automobili...

13. Narko-klan majka i sin

U Boru četvoročlanu grupu narko-dilera predvodi izvesni Dušan, čija je majka mozak operacija. Zašto **kumovi** često menjaju prezimena. Narkotici kao porodični biznis.

14. Šengen piše mafijaš

Pančevac Momčilo, poznat u podzemlju kao trgovac **belim robljem**, specijalizovao se za falsifikat šengenskih viza. U gradu na Tamišu, kao i u Somboru, deluju po tri družine. Unosan posao sa kradenim automobilima.

15. Kumovima tesan pazar

Mnogim kriminalcima suviše je tesan prostor za delovanje, pa su dopunski angažovani i u susednim zemljama i Zapadnoj Evropi. U Valjevu, Kikindi, Novom Pazaru i Pirotu registrovana po dva mafijaška klana.

16. Sam svoj kum

Iako se u Užicu organizovanim kriminalom bave samo dve grupe, čak 38 kriminalaca svoje **poslove** odrađuju sami. Najveći deo njih registrovan je u privrednom kriminalu, ali nema samostalnih narko-dilera.

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti

Da li dovoljno i na pravi način odajemo počast herojima Drugog svetskog rata?