Feljton

Od otmica i iznuda do egzekucija

Šta sve sadrže stenogrami rada Anketnog odbora o ubistvu Pavla Bulatovića. Da li je Dobrosav Gavrić,pored Arkana, ubio još dvojicu oficira policije ? Poslednjih godina našu zemlju zapljusnuo talas otmica bogatih i njihovih najbližih.


KRVAVI TRAGOVI MAFIJE Predhodni nastavci

1. Buha nije poslednji

Svaka država ima svoju mafiju, samo je ovde mafija imala svoju državu - izjavio je ministar policije Dušan Mihajlović januara 2001. Prošlonedeljno ubistvo generala policije samo dokaz da je mafija i dalje može da ukloni svakog ko joj stane na put.

2. Momci iz čitulje

Poslednju deceniju prošlog veka obeležile su najsurovije likvidacije na ovim prostorima. Glavni motivi smaknuća, bili borba za prostor i namirivanje računa.**Vitezovi** beogradskog asfalta redom završavali na groblju, a onda su se na meti našli policajci.

3. Enigma zvana Arkan

Ono što su neki slutili, a drugi verovali da se nikad neće desiti, obistinilo se sredinom januara 2000. godine kada je sa tri hica u glavu ubijen do tada nedodirljivi Željko Ražnatović –Arkan.

4. Zašto je ubijen Arkan

Ni dve i po godine posle likvidacije Željka Ražnatovića i presude ubicama ostalo je nejasno ko je naručio smrt predsednika Stranke srpskog jedinstva, komandanta Srpske dobrovoljačke garde i vlasnika FK Obilić. Politika ili biznis i danas se nagađa.

5. Ubistvo ministra vojnog

Pavle Bulatović, savezni ministar odbrane, ubijen 7. februara 2000. u restoranu **Rad**. Ubica pucao iz **kalašnjikova** i sa osam hitaca usmrtio visokog državnog funkcionera.

6. Dug spisak sumnjivih

Zašto nije bilo saradnje vojnih i civilnih službi bezbednosti na istrazi o Bulatovićevom ubistvu. Da li je ministra odbrane ubio Budvanin Ivan Delić,čije se ime spominje u izveštaju Anketnog odbora.

7. Rafal u Bosanca

Kod Poslovnog centra “Ušće”, posle mesec od ubistva Arakana i sedam dana od atentata na Pavla Bulatovića, likvidiran Mirko Tomić Bosanac, mladić čije se ime na neki način povezivalo sa oba smaknuća. Da li je, sada, ubica postao žrtva.

8. Ubice bile brže

Vođa novobeogradske ekipe Radoslav Trlajić Bata Trlaja, ubijen 25. februara u klasičnoj **sačekuši**, ostaće upamćen po izjavi da je Beograd **mala bara sa puno krokodila** opisujući likvidacije i obračune u podzemlju. I njegove ubice su poznate.

9. I Dugi na nišanu

Bivši komandant Srpske garde i kontroverzni novosadski biznismen Branislav Lainović ubijen iz neposredne blizine sa tri hica u glavu, kod hotela **Srbija**.

10. Smrt posle sahrane

Zoran Davidović Ćanda i Ivan Stojanović ubijeni po povratku sa sahrane Branislava Lainovića Dugog. Kod likvidacije ponovljen nov **beogradski recept** ubijanja - pucalo se iz kola u pokretu. Na identičan način ubijen i Mirko Tomić Bosanac.

11. Pucnji u direktora JAT

Do danas je ostalo zagonetno zašto se na meti ubice našao i ugledni privrednik Žika Petrović. Njegovu smrt vlast okarakterisala kao državni terorizam. Zašto, osim policije, nikog nije interesovala surova likvidacija prvog čoveka JAT.

12. Ubistvo prema najavi

Zoran Uskoković Skole, za koga se govorilo da je bio jedan od organizatora Arkanove likvidacije, izrešetan u svom **audiju A4**. Sa njim poginuo i policajac Miloš Stevanović, koji ga je obezbeđivao.

13. Zadnji hitac u glavu

U restoranu **Rojal Knez**, u centru Beograda, kontroverzni biznismen Andrija Drašković i njegov prijatelj Aleksandar Golubović ubili Zvonka Plećića Pleću. Da li je Drašković naručio likvidaciju vođe surčinskog klana Zorana Šijana.

14. Ubistvo kuma – prva opomena

Da li je i koliko Andrija Drašković bio umešan u likvidaciju Željka Ražnatovića Arkana. Poznanstvo sa bivšim šefom tajne srpske policije Radomirom Markovićem. Kazna za Plećića sa devet povećana na 12 godina robije.

15. Ubistvo u Podgorici

Savetnik Mila Đukanovića, Goran Žugić pod još nerasvetljenim okolnostima ubijen 31. maja 2000, ispred zgrade u kojoj je stanovao. Bogata policijska karijera. Njegovu smrt neki povezuju sa švercom duvana, a drugi sa Belim Raspopovićem.

16. Hici u crnog gusara

U najlepšem delu Atine, Glifadi, pod još nerazjašnjenim okolnostima ubijen jedan od najbogatijih Jugoslovena -Vladimir - Vanja Bokan.

17. Serija surovih ubistava

2000-tu godinu obeležile, likvidacije **zvučnih** imena, i manje poznatih ljudi. Svima im je zajedničko da ubice do danas nisu pronađene. Svako od njih imao svoj biznis.

18. Ubistvo Harisa Brkića

Prvotimac Košarkaškog kluba Partizan i državni reprezentativac smrtno ranjen ispred službenog ulaza Hale

19. Ubistvo Belog Raspopovića

Visoki funkcioner Državne bezbednosti Crne Gore Darko Raspopović Beli, ubijen 8. januara 2001. u centru Podgorice. Njegovu smrt neki povezivali sa likvidacijom Gorana Žugića, pola godine ranije, inače savetnika za bezbednost Mila Đukanovića.

20. Zločini

U prvih šest meseci 2001. godine u Jugoslaviji je izvršeno 14 spektakularnih likvidacija, u kojima je 17 ljudi usmrćeno. Većina žrtava iz podzemlja, ali i tajnih policijskih službi, biznisa. Pored Beograda i Podgorice, na udaru i drugi gradovi.

21. Bombona znao previše

Milan Đorđeviđ Bombona, kum Željka Ražnatovića, ubijen nedaleko od kuće 11. marta 2001. zajedno sa prijateljima Dušanom Milovanovićem i Milošem Roknićem. Samo sreća spasla Đorđevićevog sina Nenada, koji je teže ranjen.

22. Metak kao moneta

Pod nerasvetljenim okolnostima prvo ubijen Luka Mirković, a sedam dana kasnije i Milan Rajković, čovek koji je imao legitimaciju crnogorske policije. Zločini nepoznatih ubica i u Valjevu, Požarevcu, Čačku, Jagodini.

23. Smrt na frontu istine

Nepoznati ubica, koga je, po svemu sudeći, poslala mafija, dopisnika **Novosti** iz Jagodine Milana Pantića usmrtio udarcima tupim predmetom u potiljak. Novinar napadnut dok se vraćao iz prodavnice 11. juna 2001.

24. Opasno oko fudbala

Branislav Trojanović Trojke, vlasnik FK **Zvezdara**, ubijen sa osam metaka iz pištolja sa prigušivačem. Poslednjih godina na meti egzekutora i vlasnici mnogih fudbalskih klubova. Da li je prodaja igrača opasna po život?

25. Ubistvo pukovnika DB

Momir Gavrilović, nekadašnji načelnik jedne od uprava u Resoru državne bezbednosti MUP Srbije, ubijen sa sedam metaka iz **škorpiona**, 3. avgusta 2001. Posle trodnevnog zatišja njegova smrt prerasla u pravi političko-kriminalni skandal.

26. Arkanovci na nišanu

Poslovni čovek Slavko Mijović, ubijen iz **kalašnjikova** u momentu kad je pokušao da uđe u džip. Jedno vreme bio zamenik komandanta Srpske doborovoljačke garde. U jesen 2001. na meti i momci iz **bosanskog klana**...

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti