Feljton

Ljute bosanske rane

Autsajderi koji su virili kroz magično ogledalo bili su zaprepašćeni onim što su videli u bosanskom srcu. Kako je spasena šestogodišnja Fuada Sukić iz Srebrenice. Umesto što ga izbegavaju, Norvežani bi trebalo da se ponose ličnošću Oivinde Moldestada.


MAJK STENLI: KRTICA OD POVERENJA Predhodni nastavci

1. Špijun u bosanskom loncu

Ko je Majk Stenli, alijas Miloš Stanković. Prevodilac ili

2. Rupe u planu Kontakt grupe

Generalu Vesliju Klarku general Ratko Mladić je objasnio zašto je ponuđeni plan podele BiH neprihvatljiv za Srbe. **Zašto onda bombardujete naš narod**, zapitao je Mladić gosta koji je pozvao na mir.

3. Slika za - kajanje!

Posle razgovora u Banjaluci načinjen je zajednički snimak koji je američkom generalu doneo grdne nevolje. Na splitskom aerodromu Hrvati uhapsili Veslija Klarka koji je osim kape srpskog generala imao i pištolj sa posvetom od Mladića.

4. Njuškala na zadatku

U razgovorima bih, uvek, seo iza Karadžića i Mladića, koji bi, ubrzo, zaboravili da sam iza njihovih leđa, pa sam mogao da prisluškujem njihova poverljiva šaputanja i o tome obaveštavam generala Rouza.

5. Dogovor ispod stola

U pregovorima nikad ništa nije postizano na normalan način, nego uglavnom

6. Pogrešan potez Karadžića

Karadžićeva odluka da ide na referendum povodom plana Kontakt grupe dovela ga je u situaciju zatočenika odluke istog tog referenduma. Bitka na brvnu između NATO i UN se nastavljala, uz postepenu premoć NATO.

7. Drama oko Bihaća

Pobedu ili poraz u ratu odlučiće strana koja osvoji ili zadrži Bihać. Muslimanski komandanti su poručivali: padne li Bihać predaće enklave u Goraždu i Srebrenici.

8. Mladić vidi prevaru

Na ponuđeni nacrt sporazuma o prekidu neprijateljstava general Ratko Mladić je zagrmeo: **Muslimani i UNPROFOR pokušavaju da nas prevare.** Kako proći kroz sve kontrolne punktove i to noću bez najave i propusnica.

9. Mat u dva poteza

Umesto odgovora na tekst sporazuma o prekidu neprijateljstva, kompletno rukovodstvo RS na **zatvorenoj sednici** kibicuje šahovsku partiju između Karadžića i Mladića.

10. Mir pre dočeka

Par sati pre isteka 94. parafiran sporazum o prekidu ratnih dejstava, ali će pravi mir morati da sačeka Dejton. Rouzova reputacija bila je kod Muslimana veoma slaba, iako su po njegovom naređenju izvedena četiri vazdušna napada protiv Srba.

11. Mir samo - predah!

Pokazalo se da je sporazum o prekidu neprijateljstva bio samo predah za eskalaciju novih ratnih sukoba. Odlazak generala Majkla Rouza. Neobičan poklon generala Mladića kolegi Rouzu.

12. Slutio sam katastrofu

Dok sam se sa generalom Smitom vozio u Vlasenicu na sastanak sa Mladićem bio sam ubeđen da će u Srebrenici doći do katastrofe. Mladić se žalio na tajne isporuke oružja Muslimanima preko aerodroma u Tuzli i hrvatske napade u dolini Glamoča.

13. Gužva oko Gužvića

Hrvati i Muslimani su uporno insistirali da pukovnik Gužvić i njegov prevodilac odu iz GV, u čemu ih je podržavao i general Smit, nemoćan da im garantuje bezbednost. Dirljivo pismo porodice Pandurović iz daleke Kanade.

14. Špijun dobio zamenu

Kada sam u Lukavici Mladiću predstavio oficira koji će me zameniti, general je primetio:

15. Pad Krajine – po planu

Avgusta 1995. Srbi su izbačeni iz Krajine bez borbe, što je bila potvrda Karadžićevog stava

16. Krupna greška Srba

Srbi su ignorisali najvitalnije oružje rata, medije, njihovo oružje je bila gruba sila. Kako može turski bataljon da reprezentuje UN kada turska armija do besvesti granatira Kurde?

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti