Feljton

Zlo u selu Zlasu

Utvrđeno je da je u ovom mestu bio logor u kome je bilo više od 30 Srba i petnaestak OVK nelojalnih Albanaca, ali su zatočenici pre provere KFOR premešteni u drugo mučilište.


KRVAVI TRAGOVI ALBANSKIH OTMICA Predhodni nastavci

1. Vapaji bez nade

Među 1.518 kidnapovanih Srba na Kosmetu, 121 žena i 26 devojčia i dečaka. Kako je oteta porodica Sekulić iz Prištine sa četvoro dece. masakrirano telo 6.godišnje Ane Takić iz Prizrena. Gde su bili logori za otete Srbe i ko je njima komandovao.

2. Smrt Ane Takić

Šestogodišnja devojčica, posle kidnapovanja zajedno sa dedom Veselinom nađena je mrtva sa odsečenom rukom, a o dedi ni traga ni glasa. Albanka iz komšiluka videla otmičare. Ima li još nade za Kostiće iz Orahovca.

3. Tuga ubi Tanasija

Srce Tanasija Krstića iz Rečana kod Suve Reke prepuklo od bola za sinovima Miodragom i Milovanom. Majka Slobodanka se ne miri sa zlom sudbinom, ali na pitanje gde su joj sinovi komšija Albanac veli: “Ode glava ako ti šta kažem”

4. Vratiće se tata...

Žarko Spasić, vozač u rudniku Belaćevac, prva žrtva kidnapovanja: otet 14. maja 1998, javio se posle pet dana i -nikada više. Šiptarski učenici u Obiliću kamenovali Žarkovu majku dok je tražila sina.

5. Decu gledam, suze krijem

Stežem bol, a bol podera srce, razvali dušu, kazuje Vesna Čelić, čijeg su supruga Ivana oteli pred kućom, a ona ostala sa troje mališana. Stojanka Trifunović se još nada sinu Miroslavu.

6. Tri godine tuge

Prognane porodice Stevanović i Spasić još tragaju za hraniocima - Draganom i Veljkom. Olga Krstić na identifikaciji u Rudaru prepoznala delove odeće majke Vilke. Tragedija Stankovića, iz Dečana.

7. Gajići u crnini i tišini

PRUGOVAC, opština Obilić. Grujica Gajić (39), samo što nije stigao u crpnu stanicu TE **Kosovo**. Nestao na putu do radnog mesta. Brat Zoran traži brata. Strepe sestre Radica, Zorica i Srbijanka. Veče 24. juna, 1999.

8. Dragan čeka tatu

Pera Ađančić otet, zajedno sa osmoricom kolega kopa **Belaćevac** 22. juna *98, ćerkica se pita zašto tate nema, a mama kaže **vratiće se**. Ratiboru Rakočeviću, pola godine posle otmice sina Petra, puklo srce od tuge.

9. Beg iz osinjeg gnezda

Na putu iz Prištine prema Vučitrnu zločinci OVK ubili braću Radivoja i Ljubišu Mitrovića, a oteli Ljubišinog sina Miljana, koji se tog dana vratio iz vojske. Mesec dana docnije mladić utekao otmičarima, ali o zatočeništvu ni reč nije prozborio.

10. Poslednji povratak Karanovića

Po nalogu Ministarstva pravde Duško Karanović sa suprugom Snježanom vratio se u Suvu Reku, ali od 13. juna o njima ni traga ni glasa. Petar Popović iz Vučitrna nije se vratio posle prijave KFOR-u da su ga tukli pripadnici OVK.

11. Ucena 100 hiljada DEM

OVK u Prizrenu je tražio navedenu sumu od Slobodana Stevanovića za slobodu njega i njegovog sina Vlastimira. Bora Stoletović i Bahri Dušan odvedeni sa ručka i otad ni traga. Kako je nestao Dragan Dogandžić.

12. Krvavi pir OVK

Zlikovci u uniformama OVK na smrt pretukli Svetomira Milenkovića, profesora iz Prištine. Tri godine ni traga ni glasa o Žarku Stamenkoviću iz Gornje Brnjice.

13. Boli li ikog naša bol

Zar je na ovom svetu toliko gluvih i slepih pred ovim našim užasom, pita se Marina Šaranović, čiji je suprug Stanko otet pre tri godine. U Prištini svih pet komandi OVK imale svoj zatvor.

14. Redni broj smrti

Ljudi iz Udruženja nestalih i kidnapovanih ko zna koliko puta ukazivali su KFOR-u i UNMIK-u gde su zatvori za Srbe i ko ih drži, ali nikakvog odgovora nije bilo.

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti

Da li dovoljno i na pravi način odajemo počast herojima Drugog svetskog rata?