NEKADA su pankeri pevali protiv britanske kraljice i "njenog fašističkog režima", a danas se neki od njih ponose kraljevskim odlikovanjem čak i kada nisu u formalnopravnom smislu njeni podanici (makar ne javno). Nagrade, pa čak i one zaista ugledne, poput Nobelove, a pogotovo one koje u sebi sadrže i izvesnu dozu poniženja, moguće je odbiti. Da se ne vraćamo sada sve do Sartra, podsetimo samo kako su domaća "poštena inteligencija" i "drugosrbijanska elita" aplaudirali hrabrosti Filipa Davida kad je odbio da iz ruku predsednika Srbije primi nagradu za najbolju knjigu. Časno je (čak i u slučaju Davida) odbiti počast kad nekoga ne cenite i tako demonstrirati neslaganje. Takođe, ako nagradu primate, podrazumeva se i da onoga ko vam je dodeljuje poštujete. Tako je urednik jednog beogradskog "nedeljnika", u slobodno vreme panker, Branko Rosić s ponosom primio Medalju Britanske imperije, odlikovanje namenjeno nižim slojevima koje se doskora dodeljivalo isključivo u bivšim kolonijama. Ovo su pomenuta "inteligencija" i "elita" ponovo pozdravili.

Na kompradorski postupak pomenutog kolege bismo i zaboravili da nas tekstom o vrhunskim uspesima albanskih pop pevačica poreklom sa Kosova nije podsetio da se ljubav pravog kolonijalnog podanika prema Imperiji mora stalno dokazivati samoporicanjem i samookrivljavanjem. Za svetski uspeh Rite Ore, Due Lipe i Ere Istrefi imamo, kaže on, da zahvalimo Slobodanu Miloševiću koji ih je s roditeljima proterao sa Kosova. Tako, pored svih zala za koja se tereti, Milošević postaje odgovoran i za uspeh albanskih pevačica. Nategnuto, ali dobro, valja ga pominjati i bez realnog osnova, makar zbog odlikovanja kolonijalnih vladara. Manje je verovatno da bi kada bi pisao o uspehu Bore Drljače, na primer, Rosić podsetio na zaslugu ustaša koje su mu pobile porodicu i učinile ga siročetom pre nego što je i prohodao. Pritom, Era nije emigrirala. Svoju karijeru gradila je na Kosovu snimajući, pored ostalog, skandalozni spot u oskrnavljenom Hramu Hrista Spasa u Prištini.

DOSADAŠNjI vrhunac međunarodne karijere Due i Ere je što je prva pevala pred početak utakmice finala UEFA Lige šampiona u Kijevu, a druga će pevati himnu Svetskog prvenstva FIFA u Rusiji. Zbog ovoga i Rosić, a i mi, pišemo o njima. Pored pevanja, Dua je do guše uključena u propagiranje nezavisnosti KiM i ima fondaciju "Sunčani breg" (naselje u Prištini) u čijem Upravnom odboru sede bivša "predsednica" Atifete Jahjaga i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, doskora sledbenik Aljbina Kurtija i funkcioner ekstremističkog "Samoopredeljenja". Slično je i s Erom koja, pored skrnavljenja crkava, ističe da se ponosi svojom nacijom, kulturom i nezavisnošću. Obe su agitovale za ujedinjenje Kosova i Albanije.

Dok one uveličavaju fudbalske svetkovine UEFA i FIFA (koje su, uzgred budi rečeno, Kosovo primile u članstvo kršeći sopstvena pravila i statut iz evidentno isključivo političkih razloga), jednoj Ruskinji je zabranjen nastup pred utakmicu Mundijala na stadionu u Rostovu na Donu. Radi se o poznatoj pevačici Juliji Čičerini čiji je greh što podržava svoje sunarodnike u Ukrajini. FIFA je saopštila da bi "igra trebalo da bude neutralna u odnosu na politiku i povezani događaji ne bi trebalo da se koriste od strane udruženja, igrača, navijača ili bilo kojih drugih individua kao platforma za iznošenje političkih stavova".

U ČEMU je razlika između podrške koju Čičerina pruža etničkim Rusima u Donbasu i one koju Lipa i Istrefi pružaju etničkim Albancima na Kosovu? Nema je. Ako je Ruskinji zbog političkog aktivizma trebalo da bude zabranjeno da peva na događaju FIFA onda bi isto trebalo da važi za pomenute Albanke. Dosledno bi bilo tako postupiti i sa trećim članom trija čiji je Era deo, američkim pevačem i glumcem Vilom Smitom, toliko politički aktivnim da se pominje i mogućnost njegovog kandidovanja za predsednika SAD. Svi oni imaju pravo da u privatnoj sferi imaju političko mišljenje, ali da na javnoj deluju u skladu s pravilima. Baš kao što i Rosić privatno može da bude panker i anarhista, a javno podanik britanske kraljice (ili je obrnuto?). Ali ako UEFA i FIFA krše sopstveni statut, zašto ne bi i zakone logike?