U najboljoj tradiciji, pa sad kako god da se zvala ta tradicija, predsednik države i premijer državine Vlade izneli su jedno "štamekoštakadnemašanse" obećanje. Ko se baš apsolutno ne razume u fudbal, obradovao se, a ko se razume - slatko se nasmejao. Političko-tehnički upraviteljski dvojac države obećao je, naime, da će državna kasa, pod ravnateljstvom novog ministra Malog, dati fudbalskoj reprezentaciji Srbije 10 miliona evra ukoliko rečeni tim postane prvak sveta na Svetskom prvenstvu. E, izgore nam kesa, baš.

Sad, da ne ulazimo baš mnogo u to zašto nije obećano primamljivijih 100 miliona ili, pak, nadrealna milijarda... Ali evo da uđemo malo: valjda je neko rekao: "A, šta ako se ipak desi čudo?", ili: "Za te pare i pol se menja, a kamoli način igranja fudbala." Ili - "Nemojte, počeće da podmićuju protivnike i sudije, osramotićemo se!" A, najverovatnije će biti da je neko mudro procenio uljudnu granicu između poetskog podstrekavanja i brutalnog podsmevanja, a i nije u redu da se tačno zna kad bi, teoretski, mogli da legnu milioni evra na fudbalerske račune a da se još nikako ne zna kad će da, praktično, legne povišica od 3.132 dinara na minimalne penzionerske račune. I, takođe, da baš ne ulazimo mnogo ni u to kome su i kolike pare potrebne. Jer, tu baš nema u šta da se ulazi.

Elem, mož' se desi da u ovom trenutku mnogobrojni obožavaoci vladajuće opcije, kao i nešto manje brojni mrzitelji iste, pobrkaju lončiće i zaključe da se ima nešto protiv ovog obećanja. Taman posla, naprotiv. Prvo, jako je teško utvrditi tesnu logičku vezu između visine premije i rezultata protiv, recimo, Brazila ili Nemačke. A drugo, pozitivno stimulisanje je svakako bolje od negativnog. Jer, moglo se, a srećom nije, uredbom Vlade organizovati da svaki fudbaler dobije svog izvršitelja, a koji pleni svu imovinu ako se ne prođe kvalifikaciona grupa. Ili, da se tajno dostavi informacija da ko ne igra dobro, neće mu se tabloidi skidati sa kičme jedno mesec dana. Pa da vidiš, majci, kad se "fejk njuzom" razglasi da si gej, kako će na splavovima zamamne sponzoruše da beže od tebe... I na kraju, oduzimanje pasoša u slučaju izgubljene utakmice (pa čak i nerešenog rezultata), isto je moglo da dođe u obzir: ko se ne trudi na Svetskom prvenstvu, ima da igra u Spartak-Ždrepčevoj Krvi, a ne u Mančesteru, nema mrdanja odavde. Ko ni nama ostalima, i prisilnim i slučajnim nemigrantima.

Srećom, ništa gorepomenuto se nije desilo. Već je stvorena najvažnija posledica naučnofantastične podele 10 milki evra, a to je što se sada, po istom principu, ta suma novca može upotrebljavati za još mnoge svrhe. Naime, kad prođe Svetsko prvenstvo u fudbalu, te kad ustanovimo da pobednička ekipa nije svoju titulu ustupila reprezentaciji Srbije samo da bi napakostila ovdašnjem državnom budžetu, lepo bi bilo nastaviti sa obećanjima. I sad, mašti na volju, kome se sve 10 miliona evra može mirne duše obećati...

Ministrima one vlade kojoj se desi da pre 2025. (2030, 2035, bilo koje) godine Srbija uđe u Evropsku uniju.

Ambasadorima SAD, Rusije, Velike Britanije i Nemačke, ako mesec dana zaredom ne zovu nikoga iz vlasti ili opozicije na konsultacije, ručak ili "Rečeno-mi-je-da-Vam-prenesem" razgovor uz kafu. Al' da nema varanja da se poruke šalju preko svojih obaveštajaca na plati, ili onih drugih, domaćih, na honoraru.

Onim neujedinjenim, a istovremeno i nevladinim opozicionim strankama, ako pređu cenzus.

Ministru finansija koji bez dodatnog zaduživanja istovremeno i redovno isplaćuje penzije, državne plate i troškove, gubitke javnih preduzeća i subvencije strancima.

FIAT-u ako počne da proizvodi model koji nije 500L, pa na koji god pogon.

Proizvođačima pelena za odrasle koji zabrane prodaju svojih proizvoda radnicima.

Premijeru koji uspe da podigne BDP na realno neophodnih 10 posto.

Kreatoru sporazuma sa Kosovom, koji će da ga napravi tako da ga potpišu obe strane, a uz saglasnost baš svih drugih zainteresovanih svetskih sila.

Svakome onome ko je stigao do kraja ovog teksta a da osnovano može da tvrdi da mu još ovakvih obećanja, u ovako zanimljivoj zemlji, ama baš nikada neće pasti na pamet.

Unapred čestitamo srećnim dobitnicima.