(zbog nedostatka prostora, Kosovo i Metohija će u daljem tekstu biti navođeni pod nazivom Kosovo, a iz istih razloga pored naziva Kosovo neće biti stavljena ni zvezdica ni znakovi navoda)

1. Da je Kosovo sada i dalje u Srbiji, da li bi albanske partije, eventualno ujedinjene u zajedničku Kosovsku listu, uz SNS jedine prešle cenzus na nekim novim srpskim parlamentarnim izborima, a s obzirom na to da bi se biračko telo u Srbiji povećalo za 1.872.941 glasača, koliko ih je sada registrovano na Kosovu?

2. Da li su Ramuš Haradinaj i Hašim Tači zaista baš onako ozbiljno i baš onako lično zainteresovani da Kosovo bude primljeno u Interpol, a s obzirom na aktivnosti sa kojima su direktno i indirektno povezani u vremenskim periodima koji nisu striktno povezani sa obavljanjem državnih dužnosti, kako možda ne toliko sada koliko sigurno u prošlosti?

3. Ako bi u jednom trenutku Srbija bila primljena u EU, a Kosovo ne, te ako Srbija u tom trenutku i dalje ne bi priznavala nezavisnost Kosova: da li bi Srbija odbila da uđe u EU - jer je besmisleno da jedan deo njene teritorije bude integrisan u evropsku zajednicu, a drugi deo ne?

4. Ako bi u sličnim okolnostima u nekom trenutku Kosovo bilo primljeno u EU, a Srbija ne, da li bi to značilo da one države unutar EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova smatraju da je na taj način i Srbija primljena u EU, te da li bi to smatrala i Srbija?

5. Da li bi Kataloniji bila priznata nezavisnost u nekom trenutku, a ako bi tome prethodilo hipotetičko bombardovanja Španije od strane NATO?

6. Da li bi se ubrzao eventualni proces sticanja i kasnijeg međunarodnog priznavanja nezavisnosti Donbasa, a ukoliko bi Rusija bombardovala Ukrajinu?

7. Da li Kosovo podržava nezavisnost Katalonije i referendumske odluke na Krimu, te ako jedno od to dvoje (ili oboje) ne podržava, da li će predložiti Španiji ili Ukrajini da podnesu tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu?

8. Može li Velika Britanija izaći iz Evropske unije a da ne vrati novac koji je u Veliku Britaniju stigao iz EU, te ako može da li je potrebno da NATO bombarduje i Brisel, Berlin, Pariz i ostale gradove unije da bi se to desilo?

9. Da li je potrebno da se strani državljani koji se nalaze na teritoriji baze Bondstil proglase izbeglicama, a da bi njihov boravak na ustavno posmatranoj teritoriji Srbije bio pravno zasnovan, čisto zbog postojanja legalnog okvira dobrih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama?

10. U slučaju da se strani državljani koji se nalaze na teritoriji baze Bondstil proglase izbeglicama kao što je prethodno upitano, da li je potrebno odneti im neku humanitarnu pomoć, te ako jeste kako se to konkretno radi, kao i šta se radi u slučaju da to požele da učine i ruski ili kineski humanitarni radnici?

11. Da li bi eventualna odluka o priznavanju kosovske nezavisnosti za vreme mandata sadašnje vlasti bila podržana od strane predstavnika takozvane građanske opozicije, te ako eventualno ne bi (zbog, recimo, donošenja te odluke u nedemokratskim uslovima) i ako bi protivljenje bilo veliko, da li bi se tim povodom organizovale i demonstracije?

12. Da su malo duže poživeli svedoci koji bi svedočili protiv Ramuša Haradinaja u Haškom tribunalu, da li bi vlada kojoj je on premijer u ovom trenutku bila isto, manje ili više ugrožena u kosovskom parlamentu?

13. Da li bi Zajednica srpskih opština, ikako i ikad, mogla izglasati nezavisnost od Kosova ukoliko nema priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije, a s obzirom na to da u konkretno tom slučaju i imajući u vidu ustavnu preambulu - to nije nezavisnost od Kosova, već nezavisnost od Srbije?

14. Da li će do boljih ili gorih odnosa sa Turskom doći ako Srbija osudi ili podrži smenjivanje onih koji su na Kosovu organizovali hapšenje i izručivanje Turaka koji podržavaju Fetulaha Gulena, a s obzirom na to da su ti isti ljudi u najvećoj ili makar nešto manjoj meri organizovali i hapšenje Marka Đurića?

15. Da li objavljivanje ovog teksta znači da je unutrašnji dijalog o Kosovu dobio na kvalitetu i demokratičnosti, te ako znači, o kolikom i kakvom je doprinosu reč i dobijaju li se za to neka društvena priznanja, kakve sinekure ili makar novčana nagrada?