PRE nešto manje od mesec dana u reportaži povodom desete godišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova, prikazanoj na jednoj televiziji, kao jedan od glavnih argumenata za tezu da je na severu pokrajine "Divlji zapad" navedena je činjenica da tamo gotovo niko ne plaća struju. U ostatku pokrajine je sve u najboljem redu, tamo je, kako kažu autori reportaže, "divlja samo priroda". Tada smo mislili da na teritoriji koju najveći svetski autoriteti za borbu protiv organizovanog kriminala, kao što je Pino Arlaki, nekadašnji bliski saradnik čuvenog ubijenog italijanskog sudije Đovanija Falkonea i bivši generalni direktor Kancelarije UN za borbu protiv narkotika i kriminala (UNDOC) ili obaveštajne službe opisuju kao mafijašku državu, teško da neplaćanje struje može biti veći problem od trgovine narkoticima, organima, belim robljem. Sada smo, međutim, u situaciji da i kada pomislimo da nas više ničim ne mogu iznenaditi, oni to ipak učine. Ispostavilo se da ta samozvana država, "Republika Kosovo", organizovano krade struju.

EVROPSKA mreža operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E) ustanovila je početkom marta da kvarcni satovi u Evropi kasne jer je frekvencija električne energije u mreži pala ispod 50 herca. Do ovoga je došlo jer u mreži fali nekih 113 gigavat-sati električne energije, i ovako nešto se, kako je saopštila Evropska mreža, "nikada ranije nije dogodilo". Gde je, dakle, nestalo tih 113 gigavat-sati? Na Kosovu, koje, kako se navodi, proizvodi daleko manje električne energije nego što potroši, pa nedostatak nadoknađuje neovlašćeno je povlačeći sa srpske mreže, što dalje domino efektom dovodi do problema u celoj Evropi. Ingeniozno rešenje problema za Prištinu. Kosovske vlasti, međutim, u ovome ne vide nikakav problem. Nisu oni krivi, nego Srbi sa severa koji, kao što rekosmo na početku teksta, ne plaćaju struju. A zašto ne plaćaju, zapitaćete se vi. Pa mahom zbog toga što prištinske vlasti onemogućavaju sprovođenje sporazuma o energetici potpisanog 2015. godine u Briselu. Ovaj sporazum, naime, predviđa formiranje srpske kompanije na severu Kosova koja bi se bavila snabdevanjem i distribucijom električne energije, ali nju Priština odbija da registruje, kao što odbija da sprovede bilo koji deo postignutih sporazuma koji joj ne idu u potpunosti naruku. Nije, međutim, tačna ni njihova tvrdnja da je Kosovo "crna rupa" za električnu energiju zbog "divljeg severa". Pomoćnik direktora Kosovske elektro mreže Kadri Kadriu rekao je za agenciju Frans pres da je time što se na severu Kosova, gde kako AFP navodi živi oko 40.000 Srba, struja ne naplaćuje - "ugrožena ravnoteža proizvodnje i potrošnje električne energije, što je dovelo do disbalansa u sistemu". Manjak od 113 gigavat-sati, koji je napravljen za otprilike dva meseca, dovoljan je za snabdevanje oko 10.000 domaćinstava tokom čitave godine. Ako su Srbi, onda na severu po toj logici ima najmanje 60.000 domaćinstava ili 240.000 ljudi.

NISU, nažalost, samo kosovski Albanci i njihove vlasti ti koji nas stalno iznenađuju svojim ponašanjem. Ovo je slučaj i sa Evropskom unijom. Baš kao i kada je početkom ove decenije izbila kriza sa lažnim azilantima iz Srbije (od kojih su većina bili Albanci sa Kosova ili juga Srbije), i sada, za ovaj problem, krive Beograd i od njega zahtevaju rešenje. Beograd je sada kriv što Priština neovlašćeno uzima struju, Beograd je kriv što ne priznaje kosovsku nezavisnost i ne omogućava Albancima da lepo sami upravljaju svojom elektroenergetskom mrežom koju su u celini dobili od Srbije. Baš kao i što im je onda, u skladu s elementarnim normama ljudskih prava, izdavao putna dokumenta i obezbeđivao slobodu kretanja. I sada kad nema gotovo nikakvu kontrolu nad Kosovom, Beograd je kriv za sve probleme koje Kosovo proizvodi. A ne Brisel i Vašington od čije volje zavisi skoro sve u južnoj srpskoj pokrajini.