POSLEDNjI studijski album koji je "Riblja čorba" snimila za "Haj-faj centar" bio je dvostruki disk "Ovde", objavljen 2003. Sa prvog, regularnog diska, izdvojila se prelepa balada "Poslednja pesma o tebi", dok su se na drugom, bonus disku, našle eksplicitne numere "Zašto uvek ku... sviram" i "Pi.... dim". Bio je to prvi album na kome je svirao klavijaturista Nikola Zorić. Na omotu su Jugoslav i Jakša Vlahović dizajnirali čoveka koji se davi i pozdravlja sa podignuta tri prsta.

- Nikada nisam opsovao u pesmi, naprotiv, nimalo ne cenim one koji psovkom bez opravdanja i pokrića hoće da privuku pažnju slušalaca - tvrdi Bora Đorđević. - Psovke sam isključivo koristio kao stilske figure. Kada smo snimali album "Ovde", izdvojile su se dve pesme koje su obilovale psovkama. Da to ne bi smetalo mlađim naraštajima, kao i konzervativnijim slušaocima, pesme "Zašto uvek ku... sviram" i "Pi.... dim" izdvojio sam na poseban disk, na užasavanje izdavača, jer je to poskupljivalo izdanje. Lično mislim da je "Zašto uvek..." jedna buntovnička i samokritična pesma, a "Pič.... dim" vrlo ozbiljna refleksivna pesma koja govori o prolaznosti života. Naziv albuma "Ovde" je skraćenica jednog grafita koji sam video u Australiji - Ko ovde ne poludi, taj nije normalan. To je strašno dobar, ali nepravedno zapostavljen album.

U DECEMBRU 2003. "Riblja čorba" je uz "Ortodoks Kelts" svirala u Klubu studenata tehnike Beogradu, ali je nastup Bore Čorbe i drugara bio prekinut zbog dojave o bombi. Početkom jula 2004. "Čorba" je rešila da obeleži četvrt veka karijere koncertom na beogradskom Ušću. Mada su na hepeningu nastupali i Blaža i "Kljunovi", "Bjesovi", "Kraljevski apartman" i druge grupe, koncert je upamćen po "Zabranjenom pušenju", koje je tom prilikom obeležavalo 20 godina rada. Umesto novoprimitivnih hitova zbog kojih ih je publika volela, "Pušenje" je, predvođeno Emirom Kusturicom, izvelo materijal koji su snimili kao "No smoking orkestar", što je izazvalo bes obožavalaca koji su binu zasuli različitim predmetima, primoravši grupu da koncert završi nakon samo pola sata.
POMOĆNIK MINISTRA ZA KULTURU NAKON vanrednih parlamentarnih izbora 28. decembra 2003, Bora Đorđević je iduće godine, kao član Demokratske stranke Srbije, imenovan za pomoćnika ministra kulture, ali je bio primoran da podnese ostavku 2005, nakon što je optužio novinara televizije B 92 za špijunažu i antisrpsku politiku.

Članovi "Čorbe" odlučili su da će se njihov naredni album prodavati samo u trafikama i novinskim kioscima, po izuzetno niskoj ceni, kako bi svima bio dostupan. Bora je predložio da se zove "Trilogija" i da se u prodaji pojavi na tri zasebna diska, u fazama od po četiri meseca. Tako bi cele godine bili aktuelni. Prvi deo "Trilogije" - "Nevinost bez zaštite" objavljen je 2005, a "Devičanska ostrva" ("Trilogija 2") i "Ambasadori loše volje" ("Trilogija 3") stigli su 2006.

U MARTU 2007. održali su koncert u "Beogradskoj areni", na kome su gostovali Simfonijski hor RTS i akademski hor "Obilić". Na koncertu je Bora u šali predstavio članove benda kao osuđenike i begunce osuđene za ratne zločine. Tako je Nikola Zorić "postao" Veselin Šljivančanin, Miša Aleksić - Biljana Plavšić, Vicko Milatović bio je Milorad Ulemek Legija, Vidoja Božinović - Ratko Mladić, dok je Bora sebe predstavio kao Radovana Karadžića. Deo javnosti naročito je kritikovao izgovaranje Legijinog imena. Snimak s tog koncerta, koji je počeo penjanjem motora na binu, objavljen je na živom albumu "Gladijatori u BG areni".

Nije samo beogradski koncert počeo turiranjem motora. Bajkeri, inače, Borini veliki prijatelji, odigrali su svojevremeno ključnu ulogu i na "Čorbinom" koncertu na "Grožđebalu" u Sremskim Karlovcima, jednoj od najposećenijih i najlepših fešti u Vojvodini. Čitav bend je te subote sa tehničarima krenuo iz Beograda u prepodnevnim časovima, izuzev Bore, koji je bio u Novom Sadu na ručku sa prijateljima. Dogovorili su se da se u Sremskim Karlovcima nađu kod bine, oko devet uveče, jer je svirka planirana za 22.30. Sve je bilo lepo osmišljeno, ali niko nije predvideo potpuni kolaps u saobraćaju. Na svim putevima ka Sremskim Karlovcima stvorila se neopisiva gužva. "Čorbin" kombi se satima probijao pravcem zakrčenim vozilima, metar po metar, brzinom puža. Na prilazima gradu kolone vozila su bile nepregledne. Sa obe strane puta ljudi su u kilometarskim redovima pristizali peške na Trg Branka Radičevića. Do svečane bine stigli su nepun sat pre zakazanog početka.

A ONDA je Miši zazvonio mobilni telefon. Sa druge strane bio je Bora i objašnjavao da je u kolima, na izlazu iz Novog Sada, da je ispred poduža kolona automobila, koja se pritom ne pomera, niti joj se nazire kraj:

- Uopšte ne znam šta da radim, a još manje kako da stignem na svirku!
Organizatore "Grožđebala" to nije zanimalo. Hoće da vide "Riblju čorbu" na sceni u minut kad je to određeno satnicom i kvit! Koncert direktno prenosi RT Vojvodina i nikakvo kašnjenje ne dolazi u obzir. Minuta je sve manje, a do početka svirke nije ostalo više od pola sata. Dok su članovi grupe razmišljali o policijskom helikopteru, neko od tehničara je predložio da u pomoć pozovu njihove prijatelje bajkere.

- Odmah smo krenuli u realizaciju srpske nemoguće misije - seća se Miša. - Pozvali smo drugare iz Novog Sada koji na motorima treba samo da potraže žuti "ševrolet" sa Borom. Njega istog trena tada treba da stave na mašinu i zatim ga brzinom munje dovedu u centar Sremskih Karlovaca. Samo to i ništa više.

U 22.25 voditelj "Grožđebala" se popeo na binu i najavio: "Dame i gospodo, 'Riblja čorba'!" Iz 50.000 grlatih ljubitelja grožđa, vina i muzike zaorilo se "Boro, majstore, Boro, majstore". Vicko, Džindžer, Nidža i Miša stoje pored bine i bez reči se gledaju. Svi su u licu bili bleđi nego obično. Voditelj programa silazi sa scene. A onda...
- GOMILA sveta ispred bine odjednom se u čudu razmače kako bi propustila motor koji iz sve snage "vrišti" - govori Miša. - Ma ne vrišti, urla! I nas četvorica počinjemo da vrištimo i urlamo, jer je na dvotočkašu glavom i bradom Bora. Stiže on još da se s nekima iz publike rukuje i ljubi. Motor polako klizi do stepenica koje vode na binu, a Bora onda lagano silazi sa motocikla, pozdravlja se sa bajkerom i šmekerski uzima akustičnu gitaru. Nasmejan, srećan i zadovoljan, staje pred mikrofon i počinje "Ravnodušan prema plaču".

"Čorba" je još jedan svoj nastup počela na vreme, u 22.30, tačno u minut! Miša naglašava da su oni profesionalni rok bend, koji svoje obaveze uvek izvršava u zakazanom terminu:

- Da je kojim slučajem drukčije, ne bismo mogli da trajemo, niti bismo opstali ni jedan jedini dan, a kamoli 40 godina, i to u kontinuitetu, bez prestanka.


SUTRA: SLAVLjENIČKA TURNEJA OD GODINU DANA