Poštovana Srbijo,

Pretpostavljam da ste primetili da se nešto usporilo otvaranje poglavlja u procesu integrisanja Vas tamo i nas ovde. Dozvolite da Vam ukratko objasnimo šta se to dešava, a povodom toga što se ništa ne dešava na Vašem evropskom putu.

Prvo, morali smo da sačekamo da se završe izbori u Crnoj Gori. Razumećete da nam nije svejedno ako bi vlast koja želi da samostalna Crna Gora uđe u NATO bila zamenjena vlašću kojoj je prvi cilj rekonstrukcija pruge Moskva - Beograd - Bar. Srećom, pa se to nije desilo i sad nam je samo ostalo da nekako pokušamo da izvedemo da čovek koji je prethodnih četvrt veka bio na vlasti više ne bude na vlasti a da istovremeno ostane na vlasti da ne bi pao sa vlasti, jer nam je on jedina garancija da će na vlasti biti oni koji nama istovremeno i odgovaraju i ne odgovaraju. Svaka Vaša pomoć u tome je dobrodošla. A i hvala što već pomažete.

Kad smo već kod izbora, moramo da sačekamo i da se završe izbori u SAD. Amerikanci, kao što Vam je verovatno poznato, predstavljaju nepostojećeg a istovremeno najuticajnijeg člana Evropske unije. Te u tom smislu moramo da vidimo da li će na čelu takve jedne zemlje biti čovek koga Evropa ne zanima zato što je neobavešten ili žena koju Evropa ne zanima zato što je neuravnotežena. U oba ova slučaja moraćemo da menjamo politiku koju imamo prema Srbiji, a taj zadatak dodatno komplikuje činjenica da mi ni ne znamo baš tačno koju politiku prema Srbiji uopšte i imamo. Pomoglo bi, svakako, kad bismo znali kakvu politiku imamo i prema Rusiji, Kini, Turskoj ili Bliskom istoku. Čim bar to utvrdimo, javljamo.

A kad smo već kod Bliskog istoka, treba da znate da moramo da sačekamo i da se završe bitke za Alep i Mosul. Mi, naime, već duže vreme smatramo da se diktature na Bliskom istoku moraju pod hitno zameniti parlamentarnom demokratijom. Nažalost, u našem nastojanju da uvedemo građansko društvo u arapske zemlje, skoro jedini saveznici na koje smo mogli da računamo su - islamski fundamentalisti. Oni su nas, priznajemo, malo iznenadili svojim shvatanjem ljudskih prava, suverenosti države, demokratije i zapadnih vrednosti generalno. Pa smo tako došli do toga da ne znamo da li će fundamentaliste prvo pobediti Rusi u Alepu ili Amerikanci u Mosulu, te koliko će još izbeglica početi da nam pristiže iz tih krajeva. Kad to budemo znali, onda ćemo nekako formulisati i našu politiku na Balkanu, koga ionako odavno smatramo Bližim Bliskim istokom. To pod uslovom da se na Daljem Bliskom istoku još nešto ne iskomplikuje, a radimo na tome, svim silama.

Tu je, zatim, i Kosovo. Ono se otcepilo od Srbije, a i Krim se otcepio od Ukrajine. Ovo prvo morate da podržite, a ovo drugo da osudite. Jer ako Vas primimo u EU, a Vi ne priznate Kosovo, onda bismo morali da primimo i Kosovo kao deo Srbije. Ili, još gore, ako prvo primimo Kosovo, onda moramo i Vas, jer neke naše članice ne priznaju Kosovo drugačije nego kao deo Srbije. Iz svega ovoga proističe da ako u EU budemo primali Ukrajinu, pa zajedno s njom i Krim - zajedno s Krimom moraćemo da primimo i Rusiju. I šta nam onda drugo preostaje nego tražimo da prvo Vi priznate Kosovo i osudite Krim, a posle ćemo mi da vidimo šta ćemo sa svim tim.

Tako da eto. Pred Vama su sada predsednički izbori na kojima mi još uvek nemamo kandidata koga podržavamo, što se najbolje vidi po tome da svog kandidata nema ni čovek koga do daljeg podržavamo. E pa pošto je njemu stalo da se poglavlja dalje otvaraju, a pošto je nama stalo da neki naš kandidat pobedi - iako ni ne znamo koji - onda neka on odredi kandidata koji je nama po volji, a mi ćemo shodno tome otvoriti neko poglavlje koje se direktno ili indirektno ne tiče Amerikanaca, Rusa, Bliskog istoka, Kosova ili bilo čega što bi moglo da zakomplikuje odnose među svima nama ovde u Briselu. A radimo na tome da utvrdimo koje bi to poglavlje moglo biti, ako ga uopšte i ima.

Od nas, za sada, toliko. Javljamo se ponovo, čim se završe izbori u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji. Sledeće godine, dakle. Završićemo ovo pismo konstatacijom da brzina evropskih integracija samo od Vas zavisi. Moguće je da se ta konstatacija baš i ne slaže sa svim ostalim što smo napisali, ali šta biste Vi konstatovali - a da ste na našem mestu? Srećom, pa niste. I još dugo nećete ni biti. 

Srdačno,

Vaša Evropska Unija