DVOJICA Rusa zvanično su priznata kao žrtve trgovine organima na Kosovu. Njima su u avgustu 2008. u klinici „Medikus“ izvađeni levi bubrezi.

- U oštužnici u slučaju „Medikus“ dve osobe iz Rusije evidentirane su kao žrtve. Njima su oduzeti bubrezi - rekao je Nikolas Hoton, portparol Euleksa.

Rusija, koja je veoma zaintersovana da istina o kosovskom zločinu izađe na videlo, od 4. oktobra prošle godine vodi svoju istragu i, kako se čuje iz ruskih diplomatskih krugova, prikupljen je značajan materijal, koji ukazuje da je na Kosovu postajala jedinstvena mreža, koja je funkcionisala uz podršku kosovskog rukovodstva i lokalnih državnih činovnika.

Među osumnjičenima u ruskoj istrazi je nekoliko bivših radnika klinike „Medikus“. Lekara Jusufa Erdžina Sonmeza, poznatijeg kao „dr Frankenštajn“, Rusi su označili glavnim izvršiteljem u „klinici smrti“.

Ruski novinari, puni sumnji, postavljali su pitanje o Sonmezovom hapšenju i iznenadnom puštanju na slobodu. Veliki broj ruskih medija, dovodi Sonmeza u direktnu vezu sa Hašimom Tačijem, označenim kao „broj 1“ u organizovanju trgovine organima na teritoriji Kosova.

Zver“ i „Zmija“ kako su se Sonmez i Tači međusobno oslovljavali, bili su upoznati sa nestankom 300 kosovskih Srba, Roma i državljana drugih zemalja, koji su 1999. godine tajno prebačeni na sever Albanije do kampova Kukeš i Tropoja, gde su im izvađeni organi. Tada ih je, prema ruskim saznanjima, preuzimala ekipa „Medikusa“, čija je centrala bila na periferiji Prištine. Mnogi su ubijeni ili umrli, a njihovi organi završili su na crnom tržištu, na Zapadu.

FUNKCIONERI U LANCU I ruski izvori se slažu da je u ovaj međunarodni kriminalni lanac umešan nedavno uhapšeni Izraelac Moše Harel,osumnjičen da je pregovarao i organizovao ilegalnu transplantaciju organa. Tu su i Ilir Recaj, bivši visoki funkcioner Ministarstva zdravlja Kosova, zatim dr Tun Pervorfaj i Arben Dervišaj, menadžer klinike.

Istraga o „Medikusu“ i informacije do kojih su došli ruski eksperti nedvosmisleno ukazuju da se iza svih zlodela krije ime Hašima Tačija.

U poverljivim izveštajima obaveštajnih službi o mafijaškim grupama na Kosmetu, Hašim Tači i ostali iz „dreničke grupe“, stalno su pominjani kao ključni igrači. Sa gađenjem sam proučavao te obimne i različite izveštaje. Znaci saradnje kriminalaca i najviših zvaničnika su isuviše brojni da bi bili ignorisani“. Ovoj izjavi Dika Martija, ruski mediji posvetili su veliki značaj.

Na zahtev ministarstva spoljnih poslova, Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivičnu istragu i došao do nekoliko žrtava ilegalne transplantacije. Portparol Istražnog komiteta Vladimir Markin, pre tačno godinu dana, potvrdio je da je Rusija pokrenula krivični prostupak protiv nepoznatih učesnika transnacionalne kriminalne grupe za trgovinu ljudima i namerno ugrožavanje zdravlja ljudi. U Istražnom komitetu navode da su ti ljudi prevareni, pošto im je plaćeno manje od obećane sume i dodaju da se planira kompleksna ekspertiza tog slučaja.

- Žrtvama, među kojima su i državljani Srbije, Rusije, Turske, Moldavije, Kazahstana i Belorusije, obećano je po 15.000 evra za svaki izvađeni organ, ali im je isplaćena mnogo manja suma, iako je utvrđeno da su njihovi organi za transplataciju prodati na crnom tržištu po ceni od 80.000 do 100.000 evra - izjavio je portparol Markin.

Kako je početkom godine pisao ugledni „Komersant“, koji pažljivo prati prištinski proces, klinika „Medikus“ otvara ozbiljna politička pitanja.

- Rusija je dobila mogućnost da dokaže da su vlasti Kosova nelegitimne i da mogu biti povezane sa ozbiljnim kriminalom, odnosno trgovinom ljudskim organima - piše list, ukazujući da do kraja treba istražiti njihova kriminalna dela i dodaje: „Ako sud presudi da su krivi, to će biti jak dokaz da na Kosovu postoji praksa obavljanja ilegalnih transplantacija“.

Potvrda da su i Rusi žrtve dobijena je i u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine.

- U istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu, za koju se tereti bivši komandant OVK i kosovski premijer Hašim Tači, došlo se do novih i dramatičnih činjenica - izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, najavljujući da ima novih detalja i da će u tome pomoći saradnja sa Rusijom.

KRVAVI BIZNIS ILEGALNA trgovina organima je unosan (krvavi) biznis. Ruski mediji procenjuje da godišnja trgovina ljudskim organima u svetu dostiže 1,2 milijarde dolara!

Zainteresovanost Rusije da se slučaj istraži do kraja potvrdio je i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Afera „Medikus“ našla se i na dnevnom redu Skupštine UN. Vitalij Čurkin, stalni predstavnik Rusije u UN, izrazio je zabrinutost zbog načina na koji Euleks istražuje navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima i umešanosti nekih lidera kosmetskih Albanaca u tu trgovinu i založio se da Savet bezbednosti preuzme vodeću ulogu u toj istrazi.

Ruski zvaničnik pozvao je nestalne članice Saveta bezbednosti da podrže inicijativu da se istraga o trgovini organima na KiM prenese na Savet bezbednosti UN.

Ruski izvori navode da trgovinu ljudskim organima u Albaniji i na Kosmetu nije otkrila Karla del Ponte. Albanska policija je 2004. godine uhapsila hirurga Marija Spalonea, koji je otvorio nekoliko klinika u Draču i Fijeru, kako bi u njima nelegalno uzimao ljudske organe, namenjene zapadnom tržitu. Albanska policija otkrila je i umešanost bolnice „Ksut“. Potencijalni „davaoci“ organa bili su smešteni u Fijeri, Kruji, Kuksu, Mati, Berati, Durešu i Tirani, a „obezbeđivala“ ih je albanska kriminalna grupa povezana sa „ispostavama“ u Makedoniji, Grčkoj, Italiji i Nemačkoj.

Među žrtvama su se našla i deca. Više od hiljadu dece nestalo je sa teritorije Albanije. Sumnja se da su mnogi bili žrtve trgovine organima.(Nastaviće se)