SVEDOČENjE Dika Martija u Prištini povodom navoda o trgovini organima u slučaju „Medikus“, odloženo je za početak septembra. Bivši švajcarski senator i izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti trebalo je da svedoči 18. juna pred Okružnim sudom u Prištini o slučaju klinike „Medikus“, u kojoj je obavljeno najmanje 30 nelegalnih vađenja i presađivanja bubrega.

Među žrtvama ove „nelegalne transplantacije“ bili su siromašni državljani Rusije, Kazahstana, Moldavije, Azerbejdžana, Turske i ostalih država istočne Evrope i Azije, zatočenih u tajnim zatvorima OVK, na severu Albanije. Bilo je i onih koji su prodavali svoje bubrege, ali nisu dobijali obećane pare. Njihovi organi su prodavani i ilegalno presađivani pacijentima iz drugih zemalja.

Aferu „Medikus“ su pokrenuli kosovski i policajci Unmika u novembru 2008. godine, a preuzeli su ga policija i tužilaštvo misije Euleks. Pod sumnjom se našlo devet lica, među kojima i „glavni hirurg“ Jusuf Sonmez, poznat kao „doktor Frankenštajn“.

- Sonmez je bio ključni hirurg u operacijama koje su obavljane na privatnoj klinici „Medikus“ u Prištini - rekao je sudija Euleksa Džonatan Ratel.

Sonmez (55), poznat i pod nadimkom „doktor monstrum“, učestvovao je i u operacijama vađenja organa u Azerbejdžanu kao deo međunarodne mreže trgovaca ljudskim organima. Ali, kako je rekao njegov advokat Husein Sevim, na dušu mu se stavljaju gresi zbog „optužbi na Kosovu“.

Dr monstrum“ je operisao u klinici u centru Istanbula, opremljenoj najsavremenijim instrumentima. Govorilo se da samo hirurška sala vredi 2,5 miliona dolara. On je ugovarao operacije. Ljudima je obećavao da mogu da prodaju bubrege - za 20.000 dolara, a „pacijenti“ su bili uglavnom siromašni državljani Turske ili bivših sovjetskih republika. Najviše je bilo Azerbejdžanaca i Kazahstanaca.


MINISTAR SE SAŽALIO BIVŠI ministar zdravlja Aluš Gaši izjavio je na sudu da je trpeo veliki pritisak od poslanika Šaipa Muje za izdavanje dozvole za rad klinici „Medikus“.
- Otac jednog dečaka koji je bio na dijalizi molio je za pomoć, a ja sam imao moralnu obavezu da se raspitam šta se događa sa dozvolom za kliniku - branio se Muja.

Za Somneza je dokazano da je tesno sarađivao sa Hašimom Tačijem, premijerom „države“ Kosovo, kojeg je Dik Marti optužio za trgovinu ljudskim organima. U izveštajima o „Frankeštajnu“, koji su napravile turske vlasti, a preneli svi turski mediji, ime Hašima Tačija pominje se čak - 27 puta. Pominjali su ga i svedoci, i prevareni pacijenti, ali i saradnici Jusufa Sonmeza.

- Nijedna ovakva operacija na Kosovu nije mogla da prođe bez znanja Hašima Tačija - pisao je, još u novembru prošle godine, tiražni turski dnevnik „Milijet“.

Koliko je tačno operacija sigurnom rukom doktora Sonmeza i pod zaštitom kosovske vlasti i Hašima Tačija izvedeno na Kosovu, ne zna se, ali se pretpostavlja da se taj broj meri - stotinama.

Zbog oštrijih turskih zakona i mogućnosti da bude uhvaćen, posebno zato što mu je još pre nekoliko godina oduzeta dozvola za rad, Sonmez je nesrećnike upućivao na Kosovo - pravu meku za kriminal i ilegalnu trgovinu organima - a operacije je najčešće izvodio sam.

U privatnoj klinici „Medikus“, nadomak Prištine, asistirao mu je i Ilir Rečaj, bivši zvaničnik kosovskog ministarstva zdravlja. Uz još četvoricu Albanaca, u ekipi je bio i nedavno uhapšeni Izraelac Moše Harel. Somnez je, prema navodima sudije Ratela, do 2006. izvršio više od 3.500 transplantacija bubrega i drugih organa. Godine 1993. izvršio je i prvu transplantaciju od živog davaoca u Turskoj.

U Prištini je, kako su „Novosti“ pisale, pokrenuta istraga protiv devet osoba koje se dovode u vezu sa „Medikusom“. Sudija Džonatan Ratel je početkom godine u Prištini saslušavao optužene da pripadaju međunarodnoj mreži uključenoj u trgovinu ljudskim organima. Svi su označili Sonmeza kao „glavnog hirurga“, odnosno kao „doktora strvinara i vampira“.

- Kada je bilo potvrđeno da su hirurzi spremni za operacije, zatočenici su pojedinačno izvođeni iz sigurnih kuća, ubijani, a njihova tela su brzo prebacivana u kliniku - rekao je jedan od osumnjičenih.

Posle saslušanja, Ratel je naveo da su u slučaj klinike „Medikus“ u Prištini i u ta ubistva umešane iste osobe.

Sonmez je u više navrata privođen u Turskoj zbog nelegalne transplantacije organa i sumnjivih radnji, ali je 2005. izbegao zatvor pošto je te godine stupila na snagu amnestija. Turski lekar je 2008. u odsustvu osuđen na osam godina zatvora.

Posle interesovanja turskog, ali i tužilaštva EU, poternice Interpola i pretnje kaznom od najmanje deset godina zatvora, Sonmez je pobegao iz Turske. Bio je u bekstvu godinu i po. Klinika u centru Istanbula u kojoj su ljudima vađeni bubrezi je zatvorena.

Hirurg se krio uglavnom u Litvaniji, iz koje je njegova supruga. Ne zna se kada se vratio u Tursku. Lisice su mu stavljene u januaru prošle godine. Tada je uhapšen i urolog Ljutfi Derviši, profesor na Prištinskom univerzitetu. Prvi čovek klinike bio je njegov sin Arban, a među uhapšenima je i bivši zvaničnik kosovskog ministarstva zdravlja Ilir Rečaj.

Svedok u slučaju „Medikus“ bio je i Šaip Muja, poslanik u skupštini Kosova, jedan od ključnih igrača u mreži trgovaca organima, koji je rekao da klinika nije posedovala ispravnu dozvolu za rad, kao ni dozvolu za presađivanje organa.

Muja, član vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK), rekao je da ga je sa Sonmezom upoznao vlasnik klinike „Medikus“ Lutfi Derviši.

- Upoznali smo se na venčanju sina Lutfija Dervišija. Bilo je mnogo gostiju, ličnosti iz političkog života i doktora... a običaji nalažu da se upoznate sa svakim gostom - rekao je Muja.

(Nastaviće se)