SRPSKA mafija je u 21. veku dostigla visok stepen organizovanosti, čak i sposobnosti da sama proizvodi drogu. Ovu konstataciju izrekao je 2007. godine Robert Votkins, specijalni predstavnik Kancelarije UN za drogu kada je u svom izveštaju napisao:

“Ilegalni domaći proizvođači narkotika igraju glavnu ulogu u razvoju narkotržišta veštački uzgajanih i sintetički pravljenih droga skank i ekstazi. U februaru 2003. snage beogradske policije su učestvovale u napadu na fabriku sintetičke droge u Vojvodini. Bila je to najveća laboratorija ekstazija bilo gde u Evropi. Uhapšeno je 30 ljudi i kolovođa Milan Zarubica, a policija je zaplenila više od dva miliona tableta. Fabrika je proizvela droge u vrednosti od 50 miliona evra. Uprkos zatvaranju ove tajne linije za proizvodnju ekstazija, ulice u Srbiji su pune domaće sintetičke droge, koja ima najniže cene u Evropi.

Da se podsetimo: dr Milan Zarubica je uhapšen početkom 2003. godine pod sumnjom da je u svoj fabrici “Lenal farm” u Staroj Pazovi proizvodio sintetičku drogu. Presudom Specijalnog suda, grupa je osuđena na 57 godina zatvora. Nekoliko godina kasnije, kao da se ništa nije promenilo - gradovi Srbije preplavljeni su skankom, ekstazijem i drugim sintetičkim drogama.

Zašto se to dešava, Dragan Rakić, načelnik beogradske Uprave policije za suzbijanje narkomanije ovako objašnjava:

- Zbog skupog prevoza i rizika od zaplene, narkomafija je počela da proizvodi sintetičke droge u Srbiji. Policija je locirala tri laboratorije i uništila ih, ali se pretpostavlja da ih u Beogradu i okolini ima još.

Skank je opojna droga koja sadrži koncentrovanu marihuanu. Veštački pravljena marihuana može da ima pet berbi godišnje i zato je skank veoma isplativ. Tajne fabrike skanka pronađene su u Šapcu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Palanci, čak i u selu Radjena kod Dimitrovgrada i u Beogradu.

U okviru akcije “Morava” beogradska, policija je uhapsila pet osoba i zaplenila oko 60 kilograma narkotika, čija je ukupna vrednost oko 50 miliona dinara. Zaplenjeni su oprema za proizvodnju droge, 10 kilograma skanka i 45 kilograma smese paracetamola i kofeina. Oprema za uzgoj ove biljke, od veštačkog svetla do veštačke hrane, uvezena je iz Holandije.

Preradom kanabisa proizvođen je skank namenjen domaćem, ali i stranom tržištu narkotika. Jedan vlasnik laboratorije skanka u Bačkoj Palanci sarađivao je sa petočlanom grupom iz Sremske Mitrovice. Kilogram genetski modifikovane marihuane, koja ima jače narkotičko dejstvo dostiže i 3.000 evra po kilogramu.

- Opominje slučaj lica iz Holandije i Belgije, koja su na području Beneluksa bila na poternici zbog krijumčarenja 11 tona marihuane. Delatnost su stoga premestili u Srbiju. Dali su 200.000 evra da bi kupili stari rudnik i opremili zgradu pored njega. Ušli su u uzgajanje skanka kao u veoma ozbiljan biznis iz koga su očekivali ogromnu zaradu - priča Miloš Bogičić, šef Odseka za suzbijanje narkomanije u PU za grad Beograd.

Nema preciznih podataka koliko danas ima fabrika i laboratorija skanka u Srbiji, ali u policiji pretpostavljaju da ih je pedesetak. Pripadnici specijalnih jedinica SBPOK i inspektori BIA su proletos pronašli laboratorije za proizvodnju skanka u Srbobranu, Inđiji, Vrdniku i fruškogorskom selu Jazak kod Iriga.

Otkrivene su i laboratorije u Silbašu, Novom Sadu, Vranju, Beogradu, u kojima su se proizvodili skank, amfetamini i metamfetamini. Amfetamini su na tržište izbačeni kao “lekovi za spremanje ispita” koji ubrzavaju moždanu aktivnost, sprečavaju odlazak u carstvo snova i povećavaju budnost i koncentraciju. I metamfetamini su napravili pravi bum na narkosceni Beograda. Ova sintetička droga najčešće je u obliku kristalnog praha, a pod uticajem ovih narkotika osobe postaju veoma agresivne. Proizvodila ih je fabrika sintetičkih droga u Krnjači. Uhapšeni Vladimir Totovski je organizovao proizvodnju uz korišćenje supstanci iz makedonske farmaceutske firme “Alkaloid”. Uz to je koristio otpad iz nemačke fabrike lekova.

Najjeftinija droga na našem tržištu je ekstazi, najčešće u obliku tableta različitih boja. Ekstazi je mešavina amfetamina, s halucinogenim svojstvima. Spada u jače droge i sve je dostupniji i jeftiniji na ilegalnom tržištu. Njegovo dejstvo predstavlja kombinaciju stimulativnog i halucinogenog efekta koji se manifestuje željom za kretanjem i igranjem do potpunog iscrpljivanja.

- Ekstazi se zato i koristi masovno u noćnim klubovima i na tehno žurkama. Često se kombinuje sa alkoholom, što naravno samo povećava negativni efekat. Dešava se da kod korisnika izazove otkazivanje svih organa i na kraju nastupa smrt - upozorava policajac Dragan Rakić.

Broj zavisnika od “brzih droga” ranijih godina množio se sa tri. Sada se broj stvarnih uživalaca množi sa deset. Razlog je u činjenici da je veštačka droga sve jeftinija. Ukupni promet sintetičkih droga u svetu je 44 milijarde dolara. Srpski narkomani koriste 10 vrsta veštačkih narkotika - skank, ekstazi, amfetamin, metamfetamin, LSD, kaptagan, ajs, spajs, rufi i metadon.

OPASNE TABLETE

Ulazak u opasni svet narkomanije, mladi u Srbiji, kažu stručnjaci, i počinju tabletama. Istraživanje Instituta “Batut” pokazalo da je svaki sedmi učenik u Srbiji bar jednom popio šaku tableta u kombinaciji sa nekim alkoholnim pićem.

Deca počinju sa lekovima koje kradu iz kućnih apoteka, a onda ih kupuju u lokalnim apotekama u kojima često i ne traže recept. Najčešće piju sedative “bensedin”, “bromazepam”, “dijazepam”, “ksalol”, “ksanaks”, koje kombinuju sa alkoholom. Alkohol utiče da ovi lekovi dobiju drugačiji i naglašeniji efekat.

(Nastaviće se)