NARKOMANIJA u Srbiji je postala ozbiljan i organizovan posao. Mafija školuje svoje dilere, a oni regrutuju prodavce droge među učenicima i studentima. Zato su najčešća mesta prodaje parkovi i kafići u blizini škola i fakulteta.

- Iz iskustva razlikujem tri faze u razvoju narkomanije: prva je eksperimentisanje, druga je medeni mesec sa drogom i treća je pakao. Narkomani u početku postaju žrtve agresivnih i podmuklih dilera, da bi na kraju, kada se iscrpe finansijski i fizički, i sami postajali prodavci smrti. Dešavalo se čak i da se narkomani udruže, sakupe novac i sami kupuju heroin. Deo koriste za sebe, a deo, pomešan sa mišomorom, šećerom u prahu i smrvljenim tabletama preprodaju narkomanima-početnicima. Iza ovih narkomana i dilera stoje pravi organizatori krijumčarenja i preprodaje heroina - upozorio je Slobodan Golubović, bivši šef niškog Odeljenja za suzbijanje narkomanije i krijumčarenje narkotika u svojoj knjizi "Droga - istine i zablude".

”NEUKI” RODITELJI Narkomanija je i dalje za većinu ljudi u Srbiji velika nepoznanica. Većina roditelja u Srbiji ne bi prepoznala da njihovo dete uzima marihuanu ili heroin. Jer, samo 27 odsto očeva i majki može da prepozna osnovni pribor za konzumiranje marihuane, a samo 19 odsto njih prepoznaje korišćenje heroina.

To iskustvo su potvrdile šokantne izjave učenika Osnovne škole "Filip Višnjić" na Karaburmi. Objašnjavali su da dileri sede na klupi, a ko hoće "travu" dođe, plati i nosi. Naravno, nude je i onima koji još nisu "mušterije".

Cene droge u Srbiji su danas najniže u poslednje dve decenije zbog velikih ponuda narkotika na tržištu, ali i zbog jako lošeg kvaliteta, naročito heroina, koji se masovno koristi.

- Srpsko narko-tržište je heroinsko, jer skoro 95 odsto narkomana uzima heroin. To je bila droga elite, ali je zbog jeftinoće heroin postao "opijat za narod". Osamdesetih godina prošlog veka cena kilograma heroina bila je 100.000 maraka, ali je sada pala na 12.000 evra. Gram heroina u Kragujevcu, a i u Beogradu je samo 1.800 dinara. Narkomanu je dovoljno 10 grama mesečno, što bi koštalo oko 180 evra - rekao nam je privatni detektiv Žika Jovanović iz Kragujevca, koji na zahtev roditelja prati decu i otkriva da li uzimaju drogu.

Izvori nabavke heroina su Avganistan i Turska, a u Srbiju se krijumčari preko Bugarske, Makedonije, Kosmeta, Crne Gore, Rumunije, Češke i čak Rusije. Baze za prodaju heroina na veliko su Vranje, Pirot, Niš, Priština, Kragujevac, Smederevo, Jagodina, Novi Pazar, Rožaje, Beograd i Novi Sad. Heroinsko tržište je najveće, jer u Srbiji ima 94.000 zavisnika.

Kokain u Srbiji koristi svega dva odsto zavisnika i plaća ga 5.000 dinara gram. I njegova potrošnja neprestano raste. Prodaje se na crnom tržištu u vidu belog praha. Narkotik pravljen od koke stiže u našu zemlju iz Južne Amerike preko Afrike, Španije, Hrvatske, Crne Gore.

Hašiš koristi vrlo malo srpskih narkomana i plaća ga 1.000 dinara gram. Uglavnom se krijumčari iz Turske i Bugarske. Nabavna vrednost narkotika procenjuje se na 1.700 evra po kilogramu. I opijum u Srbiju dolazi iz Turske i Bugarske preko Kosmeta. Malo se koristi kao droga, a više kao baza za proizvodnju heroina. Ulična vrednost je 35.000 evra po kilogramu.

Marihuanu u Srbiji puši pet odsto narkomana po ceni od 300 dinara za gram. Kanabis se sve više uzgaja u Srbiji, ali se i švercuje iz Albanije i Makedonije preko Crne Gore. Anketa Instituta za zaštitu zdravlja pokazala je da petina od skoro 7.000 srednjoškolaca u Kragujevcu koristi marihuanu, za koju u svratištu kažu da je "mlađi brat heroina". Sintetički kanabis skank koristi jedan odsto zavisnika. Njegova cena je 1.000 dinara za gram.

- Još tokom 2008. godine u Beogradu je naglo porasla potražnja za sintetičkim drogama, koje se krijumčare iz Holandije, Belgije, Bugarske, čak i iz Rusije u Srbiju. Trenutno su najtraženiji ekstazi i amfetamin. Sintetičke droge se ilegalno unose preko graničnih prelaza Kelebija, Horgoš i Batrovci - kaže Dragan Rakić, načelnik beogradske Uprave policije za suzbijanje narkomanije.

Ekstazi je sintetička droga disko klubova i kafića. Cena je 250 dinara gram. Nabavlja se u zemljama Beneluksa i preprodaje na Balkanu. Početkom septembra, na graničnom prelazu Gradina, zaplenjeno je više od 23 kilograma ekstazija i oko kilogram amfetamina.

- Metamfetamini su napravili pravi "bum" na narkosceni Beograda. Ova sintetička droga najčešće se nalazi u obliku kristalnog praha, a pod njenim uticajem osobe postaju veoma agresivne. U Beogradu je lane zaplenjeno 7.657 grama amfetamina u prahu, 11.56 grama metamfetamina, oko 2.500 tableta ekstazija i 669 doza LSD-a - izjavio je Miloš Bogičić, šef Odseka za suzbijanje narkomanije u PU grada Beograda.

Među novim drogama je kaptagon, koji se među narkomanima reklamira kao "heroin na kvadrat - duplo jeftiniji". Nova droga na našim prostorima je i ajs - pročišćeni metamfetamin koji se najčešće konzumira pušenjem. U Americi je poznat kao gej droga. To je prah deset puta jači od kokaina. Kod nas stiže s Dalekog istoka i prodaje se za 4.000 dinara gram. Opasna je droga, jer narkomani mogu sami da je pripreme u svojoj kući, ako recept uzmu sa Interneta.

Opasna droga je spajs. To je biljna mešavina koja sadrži beli slez, crvenu detelinu, vanilu i med. Spajs je supstanca koja ima dejstvo slično psihoaktivnoj supstanci koja se nalazi u marihuani. Najčešće se prodaje u pakovanju na kom piše "osveživač prostora" za 25 evra.

(Nastaviće se)