SLOVENAČKE seljake su predvodili Šime Martinjak i Tone Sluga, žrtve austrijskog nacizma, iz sela Brnce. Bili su obučeni u živopisnu narodnu nošnju. Uz ostale slovenačke seljake klicali su "Tito - Kardelj!" i pevali slovenačke narodne pesme...
Iz Istre su, sa seljacima Hrvatima, na paradu u Beograd došli i Italijani koji nisu bili 1945. godine proterani. Bili su takođe u narodnim nošnjama i na italijanskom su pevali: "Avanti populo..." (Napred narode).
Sledeći ešelon činili su omladinci sa izgradnje pruge Šamac - Sarajevo. Koračali su u redovima od po šesnaest. Kada su stigli pred tribinu, skladno su, na komandu "pozdrav nalevo", okrenuli glave i uputili osmehe Titu.
Kulturno-umetnička društva predvodio je valjevski KUD "Abrašević".
Zatim su nastupili rudari. Opet, u po šesnaest redova, u svojim mrkim majicama, rudarskim odelima, sa rudarskim lampama. Burno ih pozdravlja narod koji prati defile. Maršal im maše.
U predstavljanju metalske industrije veliki transparent na kome su, krupno, u procentima, ispisani premašeni planovi, ali i obećanja Titu da će i zacrtani planovi, biti ispunjeni i premašeni znatno pre roka...
Na platformi automobila koji lagano ide iza povorke postavljena je maketa automobila iz Rakovice. Iznad vetrobranskog stakla velika parola: "Plan smo premašili za 16 procenata. Napravili smo četiri kamiona, koji će uskoro ući u serijsku proizvodnju!"
Zatim nastupa fabrika poljoprivrednih mašina "Šumadija". Traktor vuče nekoliko prikolica na kojima su postavljene razne poljoprivredne alatke koje ova fabrika izrađuje. Grupu radnika predvodi trostruki udarnik - Dragiša Jovanović...
Nižu se mnogi ešeloni. Preduzeća pokazuju svoje proizvode... Predstavnike seljačkih radnih zadruga predvodi trostruki udarnik Stojan Kuplinac, traktorista iz Jaše Tomića. Za njim stupaju ostali traktoristi udarnici. Nose velike transparente na kojima piše: "Druže Tito, u Vojvodini je plan setve izvršen 100 posto".
U povorci defiluju i predstavnici seljačke radne zadruge "Marko Orešković" iz severnobanatskog sela Nakovo. Zatim iz sremskih sela - Ašanje, Boljevaca, Petrovčića, Šimanovaca, Jakova... Voze se u seljačkim kolima, veseli i razdragani, kao da su krenuli na kakvu slavu ili svadbu. Jedna grupa i ove (kao i prošle majske proslave) jaše na gizdavim i lepo odnegovanim konjima. Na njihovom velikom transparentu piše: "Druže Tito, iako smo ovog proleća imali veliku poplavu, plan smo ostvarili 95 odsto!"
EŠeloni se dalje ređaju, ovim redom: građevinari, železničari, pomorci, šumari, tekstilci...
Zapisuje reporter: "Muzika je svirala marševe, delegacije su u povorci klicale parole i pevale borbene i udarničke pesme. Pomorci su pokazivali makete brodova koje su napravili, a železničari kompozicije vagona koje su napravili ili grade u Smederevskoj Palanci i Kraljevu...
U povorci su bili među šumarima čak i šumski radnici iz Drvara. Nose sekire i testere. Iza njih, na kamionu koji mili, jedan radnik pokazuje oštrinu testere koja za tren seče i najtvrđi panj (i, sav obliven znojem, na "kozliću" to praktično pokazuje drugu Titu).
Prvog maja 1947. godine defile su završili pioniri. Kopljima su probili jedinice i dvojke, a na transparentu je pisalo: "Druže Tito, objavljujemo rat slabim ocenama".
Defile je počeo u devet, a završen je u četrnaest časova i trideset minuta.
(Nastaviće se)