PROTIV ZATVARANJA BOLNICE MELJINE! Odbornici hercegnovske SO jednoglasni u očuvanju Opšte bolnice

V. Vujnović

21. 01. 2022. u 16:42

JEDINSTVENA zajednička poruka odbornika sa vanredne sednice SO Herceg Novi koja je bila posvećena samo aktuelnoj situaciji i statusu Bolnice Meljine bila je Ne damo Bolnicu!

ПРОТИВ ЗАТВАРАЊА БОЛНИЦЕ МЕЉИНЕ! Одборници херцегновске СО једногласни у очувању Опште болнице

Foto

Zaključci koji su usvojeni nakon skoro četvoročasovnog zasedanja ( sa pauzama) biće prosleđeni Vladi Crne Gore.

U prvom usvojenom zaključku navedeno je: U skladu sa dugom tradicijom Bolnice Meljine, njenom nezamenljivom ulogom u ostvarivanju zdravstvene zaštite građana Herceg Novog, kao i nezaobilaznim značajem za ostvarivanje strategijske privredne delatnosti za Crnu Goru, a to je zdravstveni turizam, čiji je nosilac Institut „Dr Simo Milošević" u Igalu, ne sme se dozvoliti zatvaranje jedine bolnice na području opštine Herceg Novi.

Sledi zaključak da je neophodno da radi obezbeđivanja bolničke zdravstvene zaštite građana i gostiju Herceg Novog, Vlada Crne Gore obezbedi stabilno finansiranje i funkcionisanje bolnice Meljine na mesečnom nivou do pronalaženja trajnog rešenja u okviru sistema javnog zdravstva Crne Gore. Ministarstvu zdravlja upućen je apel da sa osobljem bolnice Meljine, koje je neophodno za njeno funkcionisanje, sklopi ugovore o radu na neodređeno vreme i da im obezbedi isti status kao osoblju svih drugih bolnica u sistemu javnog zdravstva Crne Gore. I na kraju: Skupština opštine Herceg Novi obavezuje se da će u kontinuitetu pratiti upravne i sudske procese vezane za Bolnicu Meljine i da će povodom ovog pitanja redovno obaveštavati odbornike Skupštine opštine i građane Herceg Novog.

Foto V. Vujnović

Stevan Katić

Osim odbornika vanrednoj sednici SO Herceg Novi prisustvovali su direktor Direktorata u Ministarstvu zdravlja Luka Đukanović, direktorica Bolnice dr Olivera Elez, direktor Doma zdravlja Herceg Novi dr Goran Komar i vd direktora Instituta „Dr Simo Milošević" dr Savo Marić. Predsednik SO Ivan Otović podsetio je da je poziv za sednicu bio upućen i predstavnicima Ministarstva zdravlja, finansija i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje, stečajnom upravniku Bolnice Žarku Ostojiću kao i Komisiji za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije Skupštine Crne Gore.

Tokom trajanja sednice odbornicima se obratio gradonačelnik Stevan Katić i između ostalog naglasio da država treba da preuzme bolnicu Meljine, a dok se ne reše pravni procesi i pitanje imovine, mora se naći način da se obezbedi njeno normalno funkcionisanje. Podsetio je da su do sada zbog problema u Bolnici održane četiri sednice hercegnovske SO, a problemi su se samo gomilali.

Foto V. Vujnović

-Danas imamo stečaj, ispitivanje tužilaštva, gomilanje hipoteka, problem finansiranja, nedostatak lekova, nedostatak kadra. Dobro je što su naše inicijative urodile plodom i već su vidljivi određeni pomaci, rekao je Katić i podsetio na sastanak zakazan za 1. februar u Ministarstvu zdravlja. Katić je izričit da Bolnica mora biti u vlasništvu države. Jasan je i stav grada oko ove ustanove „nećemo dozvoliti da se Bolnica zatvori niti dovede u pitanje potreba koju Herceg Novi ima za njom. Poslaćemo jaku poruku: po bilo koju cenu nećemo dozvoliti zatvaranje bolnice".

Katić je zatim istakao značaj bolnice i za Crnu Goru što je prepoznato u strateškim dokumentima. Ponovio je da je Bolnica privatizovana 2008. godine a trebalo je da bude samo transformisana u opštu bolnicu. Potom je prethodna vlast odlučila da je proda, a „kupovana za potrebe pojedinca i igrali su se sa životima građana" ustvrdio je Katić. Pre dva meseca, zbog neizmirivanja obaveza, Opština je pokrenula stečaj i u kompleksu bolnice Meljine, kako bi se sveobuhvatno rešio problem, zaključio je Katić, apelovao da se svi založe za opstanak Bolnice, a zahvalio se zaposlenima,pružio im podršku i poruku da istraju.

Dr Olivera Elez informisala je da bolnica ostvaruje prihode preko ugovora sa Fondom zdravstva ali to nije dovoljno za nesmetano funkcionisanje već su potrebna dodatna sredstva koja su do sada izdvajana iz Budžeta i uz pomoć Vlade, a ta pomoć bi trebalo da bude nastvljena. Ukazala je i na problem sa osipanjem kadra jer u celoj državi nedostaje srednji i visoki medicinski kadar.

-Trenutno imamo samo jednu lekarku na specijalizaciji, ostalo je kadar uglavnom iz nekadašnje Vojne bolnice i oni će za pet, šest ili osam godina otići u penziju. Ako hitno ne odreagujemo nećemo imati priliku da nekome ostavimo bolnicu, kazala je dr Elez. Kao treći problem istakla je rešavanje statusa Bolnice Meljine.

Dr Savo Marić, ocenio je da problem Bolnice nije više u domenu politike već je došao na pravni teren a ima šanse da bude rešen.

-Firma koja je privatizovala bolnicu i njen vlasnik, ponašali su se kao da im nije cilj da bolnica opstane. Institut Igalo je uzročno posledični problem. Važno je da opstanu ugovori sa fondovima Crne Gore i Skandinavije, obezbedili smo sve sertifikate. Jedan od uslova da ugovor sa Skandinavcima opstane je da Herceg Novi ima bolnicu. Ako zatvorimo bolnicu Meljine automatski smo zaključali Institut, rekao je dr marić.

Direktor direktorata u Ministarstvu zdravlja Luka Đukanović dodao je da su svi svesni kompleksnosti problema te da Ministarstvo predano radi na rešavanju problema bolnice Meljine, ali zbog pravnih procesa, Ministarstvo zdravlja ima ograničen fokus delovanja.

- Ono što Ministarstvo zdravlja radi je da pronalazi model u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje i ostalim relevantnim učesnicima. Modele ćemo prezentovati javnosti, a na sastanku 1. februara imaćemo jasnije smernice, kazao je Đukanović.

Foto V. Vujnović

Govorila je i predsednica Sindikata Bolnice Slavica Drobnjak i iznela nekoliko konstruktivni predloga za rešavanje problema sa kojima se suočavaju radnici.

– Naš predlog je da se svi ugovori o radu trenutno i buduće zaposlenim radnicima pišu na neodređeno vreme, a ne kao sada na tri meseca, da se prema bankama, bez obzira što smo u stečaju, traži saradnja, kako bi mogli i mi radnici imati nekih privilegija, kao i svi ostali u našoj državi – kazala je Drobnjak.

Prema njenim rečima i plate zaposlenih moraju biti usklađene sa primanjima u javnom zdravstvu.

Direktor Doma zdravlja Herceg Novi dr Goran Komar istakao je da se sa nedostatakom kadra ne suočava samo bolnica.

POMACI U REŠAVANjU STATUSA

ODBORNICA Demokrata dr Tamara Vujović, ocenila je da su se aktivnim učešćem javnosti, protestom i kroz peticiju koju je potpisalo deset hiljada građana pomaci već desili.

-Uplaćene su radnicima decembarske plate i biće uplaćena pomoć ministarstva 400 hiljada evra, ali to nije trajno rešenje. U ovako zahtevnoj situaciji u gradu sa 35 a leti sa stotinu hiljada stanovnika neophodno je trajno rešiti status bolnice, kazala je Vujović.

GRADNjA NOVE BOLNICE

TOKOM sednice čuli su se predlozi o gradnji nove bolnice jer sporovi oko ove u Meljinama mogu trajati godinama. S druge strane, Jovan Subotić, odbornik Novske liste zapitao je da li je moguće da u bolnici Meljine neko vidi samo parcelu za nove hotele i smeštajne kapacitete. Prema njegovom mišljenju zdravstveni turizam treba da bude u fokusu, a Meljine imaju potencijal da postanu elitni zdravstveni centar, a simultano i turistički. Odbornici su podsetili da je Bolnica izgrađena u vreme Austrougarske vladavine, opstala je u oba svetska rata, a uništena je za vreme vladavine DPS-a.

LOŠI USLOVI U BOLNICI

NA neka od brojnih odborničkih pitanja odgovorio je direktor Direktorata u Ministarstvu zdravlja Luka Đukanović objasnivši da su loše uslove zatekli u svim zdravstenim ustanovama u Crnoj Gori.

- U sadašnjoj vladi nemamo čarobni štapić da sve to rešemo preko noći. Imamo niz aktivnosti koje je ministarstvo preduzelo i od ove godine očekujemo gradilišta. Žao mi je što stečajni upravnik Ostojić nije tu ali će biti na sastanku u Ministarstvu zdravlja 1. februara. Imamo jako sporan pravni postupak, jer je Bolnica Meljine privatno vlasništvo. U koliziji sa brojnim zakonima je pitanje ulaganja države u privatno vlasništvo. Angažovali smo pojedince da daju rješenje. Želimo trajno rešenje. Da li bi se mogla graditi nova bolnica, zavisi od kapitalnog budžeta. Tu je zahtevna administrativna procedura, od iznalaženja lokacije koje bi opština predložila, do izrade projekta i raspisivanja tendera. Nadam se da će sednica u Ministarstvu zdravlja biti uspešna i da ćemo dugoročno rešiti problem, rekao je Đukanović i obećao „ svaki vid podrške iz Ministarstva".

BONUS VIDEO - Kako je pao Milo Đukanović?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju