"КОЛАЧ МИЛИОНЕРА": Посластица од карамеле и чоколаде која ће вас распаметити

Новости онлине

02. 04. 2024. у 15:00

Рецепт за коре за колач од сипљивог теста, први пут се појавио раних 70-их у аустралијском женском часопису "Women’s Weekly", под називом "Колач милионера".

КОЛАЧ МИЛИОНЕРА: Посластица од карамеле и чоколаде која ће вас распаметити

Foto: Shutterstock

Овај колач је најпопуларнији у Шкотској и одатле и потиче. Иначе, назив „схортбреад” односи се на британске колачиће од сипљивих кора, а након додавања слоја карамеле и чоколадне глазуре добили су префикс милионер, јер има ту златну боју карамела која је налик на скупоцено злато.

Састојци:

  • 225 г путера
  • 125 г шећера
  • 340 г брашна
  • 1 прстохват соли
  • За карамел:
  • 200 г путера
  • 200 г шећера
  • 400 мл кондензованог млека
  • 3-4 кашике јаворовог сирупа или растопљеног меда
  • За глазуру:
  • 250 г чоколаде

Припрема:

Загрејте рерну на 150 степени, а затим правоугаони плех (33 цм х 23 цм) обложите папиром за печење. Покријте и оквире плеха.

Тесто миксером мешати истопљени путер, шећер и со око три минута. Затим додајте просејано брашно и мешајте још три минута. Тесто ће се прво распасти, али наставите да мешајте док не добијете храпаву смесу.

Ставите тесто у плех, па га притисните тако да бисквит буде дебео око центиметар. Ставите у рерну и пеците око 35 минута док тесто не поприми златну боју. Затим оставите да се тесто потпуно охлади и ставите у фрижидер.

Ставите путер, шећер, кондензовано млеко, јаворов сируп у шерпу и загрејте на средњој ватри. Оставите да лагано кува око 30 минута, уз стално мешање, док течност не постане густ карамел.

Ставите карамел на бисквит и равномерно га распоредите. Ставите у фрижидер још сат времена да се карамел стегне.

На крају отопите чоколаду на пари и прелијте је преко карамела. Ставите торту у фрижидер да се стегне, па исеците на коцкице.

(Still)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) СРБИН У УН ПОКАЗАО СЛИКЕ: Обезглављени српски војници од стране Ал Каиде - Мојој баби су откинули гркљан

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) СРБИН У УН ПОКАЗАО СЛИКЕ: Обезглављени српски војници од стране Ал Каиде - "Мојој баби су откинули гркљан"

У ЊУЈОРКУ се данас, у организацији Сталне мисије Републике Србије при Уједињеним нацијама, одржала панел дискусија "Ми говоримо, јер они не могу - гласови које треба чути" сведочанства сведока и жртава рата у БиХ.

22. 05. 2024. у 18:13

ИЛИЈЕ НАСТАСЕ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА НОВОСТИ: Новак Ђоковић најбољи по свим мерилима, сећам се Лепе Брене и шљивовице

ИЛИЈЕ НАСТАСЕ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА "НОВОСТИ": Новак Ђоковић најбољи по свим мерилима, сећам се Лепе Брене и шљивовице

НЕМА правог љубитеља тениса који би могао да набраја великане "белог спорта", а да заборави на "румунског лакрдијаша" Илијеа Настасеа, оригиналног "лошег момка" тениса. Некада први играч планете у ексклузивном разговору за "Новости" говорио је о документарном филму снимљеном о њему, српском народу, шљивовици, а неизбежна тема био је најбољи тенисер свих времена - Новак Ђоковић.

22. 05. 2024. у 20:00 >> 20:57

Коментари (0)

ЛЕТОВАЊЕ У ХУРГАДИ: Ово су цене и повољности за ту дестинацију (ФОТО)