РЕЦЕПТ ИЗ БАКИНОГ КУВАРА ЗА СЛАТКУ И СЛАНУ ВЕРЗИЈУ ПОГАЧЕ: Традиционалне василице за Мали Божић
Славимо Српску Нову годину, а стари обичај налаже да се за ручак изнесе све оно што је у јесен спремљено за зиму, као што су пршута, сланина, кавурма, чварци, кајмак, погаче, туршија, ајвар... Након тога обичај је да се изнесе прасеће печење. Они који нису били у финансијској могућности да направе свечану гозбу у поноћ износе крофне, а у једну се стаља парица. Веровало се да ће особа која пронађе парицу имати успешну годину. Крофна је замена за чесницу. Сутрадан се прославља Мали Божић, а тада је обичај да се умеси василица. Може да буде слана или слатка, а у њу се не ставља парица.
Слатке василице или слане традиционално се месе за Мали Божић. Василица је названа по светом Василију, а негде се овај божићни колач зове масленица, папуљица, груваница, бараница, у Ресави Мечка повојница, у Лесковачкој Морави попареница. Прочитајте у наставку текста како можете да је направите и слану и слатку.
Василице са медом:
Потребно:
* 400 мл млаке воде
* 40 г свежег квасца
* око 1 кг брашна
* 1 кашичица соли
* 1 кашика шећера
* мед
Припрема:
У млакој води издробите квасац, па додајте шећер и оставите једно 10-ак минута да се квасац активира. Затим постепено сипајте просејано брашно и истопљену маст. Умесите тесто. Поделите тесто на 5-6 делова и обликујте лоптице. Покријте и оставите неких 20 минута да одмори. Развуците у облику круга на дебљину око 0,5 цм и ређајте у плех који сте посули брашном. Виљушком избоцкајте тесто и оставите да одмори још 10 минута. Пеците на 220°Ц око 10 минута. Вруће василице премажите медом и служите.
Василица од пројиног брашна:
Потребно:
* 300 г кукурузног брашна
* 3 јајета
* 200 мл уља
* 1 прашак за пециво
* 1 кашичица соли
* 300 мл киселе воде
Припрема:
Умутите јаја, додајте воду и уље, па постепено додајте оба просејана брашна са прашком за пециво. Умесите тесто и покријте крпом, па оставите да одмори неких 10-ак минута. Обликујте погачу, па сте ставите у подмазан плех. Пеците у загрејаној рерни на 200°Ц неких 20 минута.
(StvarUkusa/Mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
(УЖИВО) ПОЧИЊЕ НАЈТЕЖА БОРБА ЗА СРПСКИ НАРОД: Вучић на седници о Сребреници у УН
ПРЕДСЕДНИK Србије Александар Вучић присуствује седници у Генералној Скупштини Уједињених Нација. Након расправе уследиће гласање о резолуцији о Сребреници.
23. 05. 2024. у 15:00 >> 16:20
СКАНДАЛ У УН: Погледајте ко ће у име Црне Горе гласати да су Срби геноцидан народ!
САВЕТНИК Мисије Црне Горе у Уједињеним нацијама Дамир Шабановић највероватније ће бити особа која ће подићи руку за гласање званичне Подгорице у Уједињеним нацијама о резолуцији о геноциду у Сребреници!
23. 05. 2024. у 13:15
ИЛИЈЕ НАСТАСЕ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА "НОВОСТИ": Новак Ђоковић најбољи по свим мерилима, сећам се Лепе Брене и шљивовице
НЕМА правог љубитеља тениса који би могао да набраја великане "белог спорта", а да заборави на "румунског лакрдијаша" Илијеа Настасеа, оригиналног "лошег момка" тениса. Некада први играч планете у ексклузивном разговору за "Новости" говорио је о документарном филму снимљеном о њему, српском народу, шљивовици, а неизбежна тема био је најбољи тенисер свих времена - Новак Ђоковић.
22. 05. 2024. у 20:00 >> 20:57
Коментари (0)