ВИШЕ ВЛАКАНА И ПРОТЕИНА: Уз ове намирнице бићете здрави и дуговечни и после 65 године (ЈЕЛОВНИК)
СА СТАРЕЊЕМ се осим тела и духа интензивно мења и начин исхране.
Хронична обољења за многе старије од 65 година захтевају устручавање од одређених намирница, а уз то у старости апетит постепено слаби. Зато у старости лако може да дође до недостатка важних хранљивих материја и до потхрањености. Да бисте избегли замке које носи треће доба по питању нутритивних потреба, важно је да знате шта саветују стручњаци за исхрану.
Они истичу да је за старије од 65 година кључна храна богата влакнима, нарочито поврће. Влакна се не варе у потпуности, већ се крећу по цревима и скупљају "залутале" масти и шећере. Притом, хране здраве бактерије у дигестивном систему и подстичу редовно пражњење црева.
Исхрана са довољно влакана може да помогне и у смањењу ризика од болести срца и дијабетеса типа 2, а истовремено трпеза која обилује поврћем спречава да организам дехидрира. У исхрани у трећем животном добу битан је и унос целовитх житарица, махунарки, орашастих плодова, као и семенке.
Важан елемент исхране после 65. је и унос протеина. Нутриционисти објашњавају да су протеини грађевински блокови за мишиће, ензиме и важне хормоне у организму. Што је веома важно јер протини омогућавају одржавање мишићне масе и снаге, као и здравља костију и имунитета.
Ево како би могао да изгледа петодневни јеловник за особе старије од 65 година:
Понедељак
доручак: интегрална кифла са намазом од хумуса, печеницом, и грчким јогуртом
ужина: шака бадема
ручак: месо по избору уз сезонску салату
вечера: мешавина овсених, ражаних и јечмених пахуљица са бананом, бадемом и нискомасним јогуртом
Уторак
доручак: два барена јаја, ротквице и кришка интегралног хлеба
ужина: шака индијског ораха
ручак: сочиво са зеленом салатом или младим луком
вечера: риба, барени кромпир и салата од руколе
Среда
доручак: сендвич од интегралне кифле са бареним јајима, шунком и зеленом салатом, шоља кефира
ужина: воће по избору
ручак: пасуљ са месом и зелена салата
вечера: интегрална тестенина са преливом од млевеног меса и пармезана
Четвртак
доручак: омлет од два јаја, зелена салата и хлеб
ужина: црна чоколада
ручак: боранија са пилећим месом и зелена салата
вечера: пројара са шунком и ротквице
Петак
доручак: два барена јаја, хлеб, шоља кефира и свежа црвена паприка
ужина: шака ораха
ручак: филе од ослића и салата од бареног карфиола зачињена белим луком, сирћетом и маслиновим уљем
вечера: парче меса по избору и салата од свежег кеља, јабука, бадема и нара зачињена по укусу
Препоручујемо
ИНТЕГРАЛНИ, ИЛИ БЕЛИ? Откривамо који је пиринач здравији и ефикаснији за мршављење
18. 04. 2024. у 14:29
РАДИТЕ ЛИ ОВО И ВИ? Обратите пажњу да ли правите ове грешке приликом складиштења воћа
13. 04. 2024. у 17:40
Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност
Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.
10. 05. 2024. у 16:45
ВЕЋ ОД 380 ЕВРА: Ево како да посетите ову егзотичну дестинацију за мало пара и то на 8, 11 или 12 дана авионом
МЕСТО где пустињски пејзажи оживљавају авантуристички дух, а Средоземно море позива на потпуно опуштање.
13. 05. 2024. у 11:46
АКО НЕКОМ ПОЗАЈМИТЕ ОВУ КЊИГУ, НЕ ОЧЕКУЈТЕ ДА ВАМ ЈЕ ВРАТИ!
Спремите се за путовање кроз тамни подземни свет за који до сада нисте знали.
09. 05. 2024. у 11:33
Коментари (0)