KANAL ZATRPALI STARIM STVARIMA: Šuganica, koja prolazi i kroz centar Surčina, pretvorena u deponiju

Š. Marović

06. 05. 2021. u 07:52

KANAL Šuganica, koji više od dva kilometra prolazi užim centrom Surčina, godinama predstavlja jedan od ozbiljnih ekoloških problema najmlađe prestoničke opštine.

КАНАЛ ЗАТРПАЛИ СТАРИМ СТВАРИМА: Шуганица, која пролази и кроз центар Сурчина, претворена у депонију

Foto Arhiva

Ipak, naporima ove lokalne samouprave u toku ove i naredne godine očekuje se da najveći deo bude uređen tako što će se postaviti cevi, a prostor zatrpati.

Oko 200 metara od zgrade opštine, između dečjeg parka i tržnog centra u izgradnji izvire ovaj kanal, a proteže se ispod pravoslavnog groblja, kroz Vrtlarsku ulicu, pored obilaznice, gde se uliva u Galovicu.

- Prethodnih godina smo nekoliko puta čistili Šuganicu, ali nažalost posle nekog vremena ona se ponovo zaprlja - priča, za "Novosti", predsednik opštine Stevan Šuša.

- U prvom delu njenog toka, u blizini novog tržnog centra i pijace, situacija je dosta dobra, dok je u drugom delu, gde se mahom nalaze privatne kuće, stanje izuzetno loše.

Foto Arhiva

Nekada se na ovom delu nalazila bara. Kasnije se izgradilo mnogo kuća, a veliki broj domaćinstava je svoje kanalizacione cevi sproveo direktno u Šuganicu.

- Fekalne vode iz kuća koje se nalaze u ulicama pored kanala sprovođene su u septičke jame, ali se zbog podizanja nivoa voda one često izliju. Nesavesni građani takođe bacaju razno smeće, pa se u kanalu mogu naći kauči i šporeti, što je nedopustivo. Sav trud koji uložimo u uklanjanje otpada, brzo padne u vodu - kaže Šuša.

Višak vode

KANAL Šuganica izgrađen je kako bi služio za odvodnjavanje viška vode iz plavnog područja na najnižoj koti opštine Surčin. Ime je dobio po tome što su nesavesni građani na tom mestu redovno bacali đubre, smeće i razne vrste otpada.

Ovaj kanal i uvire i izvire u Galovici, pošto ide u polukrug.

- Deo koji se nalazi kod obilaznice je najviše zagađen - napominje Šuša.

- Ono što ćemo brzo raditi jeste potez kod novog tržnog centra i pijace, gde će se potpuno zaceviti oko 200 metara, jer je u planu da tuda prođe put. Kanal je nemoguće zaceviti u celosti, ali će potrebno da se problem reši što pre, zbog bezbednosti Surčinaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati