NAJBOLJI I U ONLAJN IZDANJU: Hor Dečjeg kulturnog centra obeležava deset godina postojanja, osvojili nagradu virtuelnog festivala u Moskvi

A. Vojinović

11. 04. 2021. u 06:47

HOR Dečjeg kulturnog centra ovog proleća obeležiće deset godina postojanja. Ovim povodom mladi pevači zajedno sa dirigentom Nevenom Ivanović u junu će održati koncert u DKCB sa posebnim muzičkim programom na kojem će predstaviti kompozicije koje je hor najčešće izvodio.

НАЈБОЉИ И У ОНЛАЈН ИЗДАЊУ: Хор Дечјег културног центра обележава десет година постојања, освојили награду виртуелног фестивала у Москви

Istorija hora datira od 1966. godine / Foto DKCB

A zajedno sa njima nastupiće i gudački orkestar, gitarista i pijanista, kao i stariji članovi hora, koji će se u poslednjem delu koncerta pridružiti ansamblu.

- Jubilej ćemo pored koncerta obeležiti i izdavanjem publikacije o decenijskom radu hora, kao i snimanjem jubilarnog spota sa numerom "Kad mala deca postanu ljudi" Radeta Radivojevića, u kojem će učestvovati i roditelji članova hora - govori za "Novosti" dirigent hora DKCB Nevena Ivanović.

Istorija prestoničkog hora datira od 1966. godine kada je profesor muzike i dirigent Mladen Nešović osnovao Hor "Doma pionira", koji je nastupao punih 30 godina na različitim festivalima.

- Posle višegodišnje pauze, na poziv Donke Špiček, tadašnje predsednice Upravnog odbora DKCB, pre deset godina došla sam da ponovo oformimo hor za decu i mlade - kaže Nevena. - Savremeni hor okuplja decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Odlikuju ga dobra vokalna tehnika, čista intonacija, ujednačena boja i muzikalnost mladih izvođača.

Mališani koji pevaju u horu DKCB imaju iza sebe veliki broj nastupa širom zemlje i sveta. Prepoznatljivi po specifičnom zvuku i "boji" hora, punili su koncertne sale u Francuskoj, Švajcarskoj, Rusiji, Belorusiji, Bugarskoj, Belgiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, BiH i Rumuniji. Poznati su i po akustičnim koncertima i raznovrsnom repertoaru koji obuhvata različite žanrove od dečje, filmske, klasične, narodne i starogradske do duhovne muzike domaćih i stranih autora.

U vitrini hora DKCB nalaze se brojne nagrade i priznanja među kojima su i prve nagrade na republičkim i međunarodnim horskim festivalima u zemlji i inostranstvu. Prema rečima naše sagovornice, najponosniji su ipak što hor i dalje traje i što se kvalitet starijih članova prenosi na mlađe.

- Izdvojila bih najsvežije nagrade koje smo osvojili uprkos epidemiji - nagrada na međunarodnom onlajn konkursu "Pobeda za sva vremena" Centra za kulturu "Radost" iz Moskve i zlatna medalja na onlajn horskom festivalu "Majske svečanosti" u Bijeljini - kaže Nevena.

DEČJE BEOGRADSKO PROLEĆE

U NAREDNOM periodu nas očekuje specijalna TV emisija povodom 50 godina festivala "Dečje beogradsko proleće" i pet godina od obnove festivala. Pored našeg hora i hora "Čarolija" u programu će učestvovati i Branko Kockica, Andrija Milošević, Tijana Dapčević, Jelena Tomašević, Bojana Stamenov, Ivana Peters, Ivan Bosiljčić, Ivan Mihailović, Bule Goncić, Minja Subota, Vuk Trnavac i Leontina Vukomanović - najavljuje Nevena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)