GRADONAČELNIK ŠAPIĆ: Popravljen sat na „Geneks kuli” simbol Beograda

Novosti Onlajn

12. 01. 2023. u 21:50

NA INICIJATIVU gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, sat na „Geneks kuli”, poznatijoj kao Zapadna kapija Beograda, popravljen je posle mnogo godina zahvaljujući angažmanu Grada Beograda i radnika nadležnog komunalnog preduzeća.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПИЋ: Поправљен сат на „Генекс кули” симбол Београда

Foto: Grad Beograd

Večeras je sat ponovo pušten u rad, a gradonačelnik Šapić je tim povodom obišao „Geneks kulu” i naglasio da investicija nije bila velika, ali da ima simbolički značaj jer je 1980. godine, kada je kula izgrađena, predstavljala paradigmu razvoja i budućnosti Beograda.

– Možda mlađim generacijama ovaj sat ništa ne znači, ali mojoj generaciji i starijima budi sećanja. Kada bismo dolazili u Beograd, znak da smo ušli u naš grad bilo bi da na njemu vidimo koliko je sati, stepeni i koji je dan. Bez obzira u čijem će vlasništvu biti „Geneks kula”, što je sada aktuelna tema, voleo bih da i mlađim generacijama ovaj sat bude simbol i prvo što će prepoznati po ulasku u Beograd – rekao je Šapić.

Foto: Grad Beograd

Ovo remek-dele moderne arhitekture projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović, a čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom, uz restoran na kružnom vrhu. Iznad mosta nalazi se digitalni časovnik, koji je takođe imao za cilj da naglasi futuristički pristup u projektovanju.

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, Vlada Srbije je pre oko godinu dana uvrstila objekat u registar kulturnih dobara Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara