STREPTOKOKE I ŠARLAH U DVA VRTIĆA: Počela "sezona" epidemija među mališanima u predškolskim ustanovama

E. B. R.

07. 12. 2022. u 09:30

U DVA beogradska vrtića proglašene su epidemije šarlaha i streptokoke, a mališani ostaju kod kuće i zbog gnojne angine, stomačnih i respiratornih virusa.

СТРЕПТОКОКЕ И ШАРЛАХ У ДВА ВРТИЋА: Почела сезона епидемија међу малишанима у предшколским установама

Foto A. Stevanović

Evropski epidemiolozi upozoravaju na "trostruku" epidemiju, odnosno udruživanje kovida, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa kod dece.

Prema rečima dr Anete Jovanović, načelnice pedijatrije u DZ Palilula, u protekla dva meseca povećan je broj pregleda kod školske i predškolske dece. U pitanju su respiratorne virusne infekcije, bakterijske upale grla, bilo je slučajeva gnojne angine, šarlaha, varičela.

- Šarolika je klinička slika, ali povećan je broj pregleda, u odnosu na prethodne tri godine u doba korone kada su virusne infekcije bile suprimirane, a sada su u punom jeku - kazala je dr Jovanović za RTS.

- Ukoliko virusna infekcija počinje sa blagom prehladom, curenjem nosa, grebanjem u grlu, blago povišenom temperaturom, ne treba žuriti kod pedijatra, nego treba deci ispirati nos češće, davati što više tečnosti, "paracetamol" ili "brufen" ako je povišena temperatura.

Dr Aneta Jovanović, Foto Printskrin RTS

Ako mališan ima temperaturu duže od tri, četiri dana ili ukoliko ubrzano diše, "škripi" pri disanju, neće da jede i pije, roditelj treba da ga odvede pedijatru.

- U doba ere antibiotika, šarlah se lako leči. Na osnovu kliničke slike se može utvrditi da se radi o šarlahu. Izaziva ga bakterija, sa upaljenim bolnim grlom, otežanim gutanjem, javlja se sa osipom koja počinje na licu, sitna zrnasta crvena ospa i javlja se malinast jezik i belilo oko usana - objasnila je dr Jovanović. - Leči se antibioticima, lako je lečenje, treba odmah dovesti dete kod pedijatra i početi sa terapijom.

Kada je reč o kovidu, dr Aneta Jovanović dodaje da su retki slučajevi infekcije u poslednjih nekoliko godina. Sincicijalni virus, koji napada male disajne puteve, počeo je u oktobru. Opasan je za odojčad i mališane do druge godine, a virus donosi starije dete koje je u kolektivu.

- Važna je hidratacija i davanje što više obroka bebi, ako dete pri disanju ima problem, treba ga odvesti lekaru jer može dobiti upalu pluća.

- Imunitet se može ojačati kvalitetnom ishranom, sa mnogo voća i povrća, češćim pranjem ruku, dezinfekcijom površina, provetravanjem i obezbeđivanjem kvalitetnog sna - zaključuje dr Jovanović.

Čekaonica u Domu zdravlja Palilula, Foto A. Stanković

BOGINjE I REDOVNA VAKCINACIJA

GOVOREĆI o boginjama, Jovanovićeva apeluje na roditelje da decu dovode na redovni sistematski pregled, da se mališani redovno vakcinišu, jer se radi o bolestima koje su zahvaljujući vakcini iskorenjene.

- Obuhvat treba da bude 95 odsto, obuhvat je ispod toga i kolektivni imunitet nije na zadovoljavajućem nivou, tako da vrlo lako može da se desi da izbije epidemija - navela je doktorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili