"BRISTOL" ĆE OPET DOČEKIVATI GOSTE : Radovi na rekonstrukciji fasade velelepnog zdanja u Karađorđevoj ulici

A. Z. K.

17. 08. 2022. u 12:33

HOTEL "Bristol" zasijaće starim sjajem, a vrata ovog velelepnog zdanja ponovo će biti otvorena za goste.

БРИСТОЛ ЋЕ ОПЕТ  ДОЧЕКИВАТИ ГОСТЕ : Радови на реконструкцији фасаде велелепног здања у Карађорђевој улици

Foto N. Skenderija

Na uređenju fasade trenutno radi 16 mladih umetnika, koji će restauracijom fasadne plastike ponovo ovu zgradu staviti na spisak prestoničkih lepotica. Ovaj projekat finansira kompanija "Beograd na vodi" u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Cilj restauracije fasade "Bristola" je da se sačuva autentičnost i da se vrati u prvobitno stanje. Uprkos mnogobrojnim razaranjima Beograda, fasada ovog zdanja u Karađorđevoj ulici uspela je da opstane. Pet bakarnih kupola u dobrom je stanju, pa će i one biti očišćene i sređene.

- Posvećeno radimo na restauraciji bogatog arhitektonskog nasleđa - navode u kompaniji "Beograd na vodi".

- Sada je na red došao i "Bristol", jedan od simbola beogradske secesije. Očuvani elementi sa fasade koriste se kao kalupi, po kojima se izrađuju novi. Ovaj posao rade likoresci. U Srbiji ih ima pet, a troje je angažovano za ovaj posao, puno pažnje smo posvetili ovom poslu. U planu je da ovo bude treći hotel u sklopu Beograda na vodi.

Rokfelerova soba, Foto M. Anđela

Nakon što je 1907. godine izgrađena Beogradska zadruga, po projektu Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, javila se potreba da se iskoristi potencijal ovog dela grada, pa je u blizini izgrađen i hotel "Bristol". Radovi na izgradnji započeli su 1910. godine po projektu Nikole Nestorovića, a završeni su dve godine kasnije. Ovo zdanje, zbog svoje lepote i važnosti koje je imalo tokom urbanizacije prestonice, upisano je 1987. na listu nepokretnih kulturnih dobara. Tokom duge tradicije ovde su boravili članovi porodice Rokfeler, Josip Broz Tito, Gari Kasparov...

Katanac

NA ugostiteljski objekat "Bristol" katanac je stavljen pre četiri godine. Prethodnih decenija u ovoj zgradi živelo je i nekoliko porodica vojnih penzionera. Dok su čekali da se reši njihovo stambeno pitanje, bilo je mnogo peripetija. Pre tri godine oni su se oprostili od Karađorđeve i prešli u nove stanove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)