VELIKA SUŠA RASTERALA KOMARCE: Za razliku od nekoliko prethodnih godina ovog leta u prestonici znatno manje letećih dosadnih krvopija

A. VOJINOVIĆ

17. 08. 2022. u 09:21

SUŠA, tropske temperature i manjak padavina ovog leta "rasterali" su komarce iz glavnog grada!

ВЕЛИКА СУША РАСТЕРАЛА КОМАРЦЕ: За разлику од неколико претходних година овог лета у престоници знатно мање летећих досадних крвопија

Foto Beoinfo

Iako su jun, jul i avgust meseci kada se građani najviše žale na leteće krvopije od kojih boravak u dvorištima i na terasama zgrada i ugostiteljskih objekata ume da se pretvori u moru, ovog leta je njihov broj znatno smanjen u odnosu na ranije godine. S druge strane, na rojeve komaraca i crvene pečate od ujeda najviše su se žalili žitelji Palilule, Zemuna, Surčina, Voždovca i Čukarice.

Kako za "Novosti" podsećaju u JKP "Gradska čistoća", tretmani odraslih oblika komaraca uređajima sa zemlje počeli su od maja ove godine. Na udaru su prvo bili insekti na teritoriji ruralnih delova prestonice gde je bila očekivana pojava prvih komaraca.

Krajem maja i početkom jula tretmani su prošireni ka urabanom delu grada.

- Stručne ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine sprovode monitoringe larvi i odraslih jedinki komaraca - kažu u ovom preduzeću.

- Dosadašnji rezultati monitoringa pokazali su veoma nisku brojnost odraslih jedinki komaraca u klopkama u odnosu na prethodne godine. Visoke temperature vazduha, veći broj tropskih dana, mala količina padavina u najvećoj meri su uticali na smanjenje brojnosti ovih insekata.

Osim toga, na manje komaraca, kako ističu nadležni iz "Čistoće", uticao je i nizak vodostaj Save i Dunava, jer nije došlo do plavljenja priobalnog dela reka gde se razvijaju larve rečnih komaraca, koji su, kako naglašavaju, pored kućnog komarca najzastupljeniji na području Beograda.

I dok su zbog letećih krvopija najviše gunđali žitelji Palilule, Zemuna, Surčina, Voždovca i Čukarice, najmanje ujeda i mahanja oko glave imali su stanovici prigradskih opština - Lazarevca, Mladenovca i Sopota.

- Najveća brojnost komaraca ove godine zabeležena je na području opština Palilula, Zemun i Surčin - ističu u "Čistoći".

- Međutim, zabeležena brojnost je bila ispod očekivanih vrednosti u odnosu na naša iskustva od prethodnih godina.

Foto Printskrin

S obzirom na to da je komaraca manje u prestonici, ekipe JKP "Gradska čistoća" do sada nisu imale potrebu da insekte zaprašuju iz aviona.

- Avionski tretmani rade se zbog sprovođenja epidemiološko-sanitarnih mera i sprečavanja pojave visoke brojnosti komaraca, kao i širenja zaraznih bolesti koje prenose komarci - objašnjavaju u ovom preduzeću.

- Kako je ova sezona bila poprilično zadovoljavajuća što se tiče broja odraslih jedinki zasad nije bilo pokretanja avijacije. Sektor ekologije redovno prati stanje na terenu i kontroliše komarce na prisustvo virusa, pa ukoliko bude bilo potrebe za avijacijom javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Stanje na terenu se redovno kontroliše, Foto Tanjug

ZA AVIJACIJU MINIMUM 2.500 JEDINKI

ZA razliku od ove godine, lane je komaraca bilo znatno više, pa su ekipe JKP "Gradska čistoća" leteće krvopije osim uređajima sa zemlje suzbijali i iz vazduha. A kako su prošle godine istakli za naš list u ovom preduzeću, da bi se aktivirala avijacija potrebno je da u klopkama u priobalju bude 2.500 jedinki. Osim iz vazduha i sa zemlje, insekte ekipe "Čistoće" prskaju i sa motornih čamaca duž obala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!