КОМПОЗИТОР, песник, глумац, афористичар и бивши клавијатуриста "Забрањеног пушења" Дражен Драле Јанковић (53), који је преминуо 9. новембра у Београду од инфаркта, сахрањен је у уторак на Новом бежанијском гробљу, у присуству бројних музичара и других јавних личности са простора бивше Југославије.

Рођеног брата фронтмена старог "Пушења" Нелета Карајлића на вечни пут су испратили, између осталих, и режисер и вођа "Но смокинг оркестра" Емир Кустурица (са којим Карајлић не комуницира већ 11 година), као и Давор Сучић, популарни Сејо Сексон, вођа "послератне" поставе "Пушења".

Прочитајте још - ОДЛАЗАК БИВШЕГ ЧЛАНА “ЗАБРАЊЕНОГ ПУШЕЊА” Преминуо брат Нелета Карајлића

Испраћају су присуствовали и менаџери Рака Марић и Драган Зуровац Кики, Звонимир Ђукић Ђуле, саксофониста Ненад Петровић, чланови "Но смокинг оркестра" и актуелног пратећег Карајлићевог бенда, први бубњар београдске поставе "Пушења" Владан Цветковић Цвек, Дејан Шкопеља Шкопи, новинар Душан Весић, глумци Жељко Нинчић, Зенит Ђозић, знан као Фу-До из легендарне "Топ листе надреалиста", Бојан Ивковић, Ненад Окановић, режисер Милорад Милинковић Дебели, Дралетов школски друг политичар Саша Радуловић, књижевници Мухарем Баздуљ, Владимир Кецмановић, његов отац политичар Ненад Кецмановић, Вуле Журић, продуцент Воја Аралица, Перица Стојановић из "Ватреног пољупца", Горан Петрановић Ризо из групе "Елвис Џи Куртовић", Драган Чолић Габаш, званични фотограф "Но смокинг оркестра" Драган Теодоровић Зеко...

Фото Д. Теодоровић

Од Јанковића се прво опростио његов пријатељ Бране Дојчиновић, а затим је потресан, емотиван говор одржао и Карајлић.

- Мислио си да нам умакнеш, а да нам пре тога не одрецитујеш неке од својих топлих стихова, који су ти били једини лек за бескрајне невоље кроз које си пролазио. Мислио си да можеш да одеш, али - не. Наша љубав ти то не дозвољава. Она те задржава овде и има право на то. Она ти вели овде, пред свима које си окупио - не одлазиш ти нигде, брате мој, јер си довољно тога оставио, да те је заборавити немогуће.

Не одлазиш јер си показао снагу Прометеја окованог невидљивим оковима, неправедно скованим за добре душе попут твоје. Стргнуо си те окове са себе музиком и поезијом. Не одлазиш ти, брате мој, већ само летиш, заједно с родом, у неки нови свет, где можеш и бродом - дрхтавим гласом је изговорио Карајлић, парафразирајући текст песме београдског "Пушења" из деведесетих, "Летимо заједно".

Дуга поворка је затим у тишини саслушала најпознатију песму коју је Драле компоновао "Дјевојчице којима мирише кожа". Карајлић у тим моментима није могао да задржи сузе.

Емир Кустурица

Дражен Јанковић је објавио четири соло албума, а планирао је да пети почне да снима крајем године. Глумио је у "Топ листи надреалиста", серији "Сложна браћа" и Кустуричином филму "Приче супер осмице".

Сејо Сексон и Зенит Ђозић Фу-До

Владимир и Ненад Кецмановић

Милорад Милинковић

Мухарем Баздуљ

Кики Зуровац

Дејо Спаравало, Ђуле Ван Гог и Воја Аралица

Драган Чолић, Перица Стојановић и Рака Марић

Ненад Окановић