НИСАМ никад био присталица "теорија завере", али сада, после свега што се дешавало у Монци, и када се сетим шта се све догађало од почетка шампионата, почињем да верујем да је многима неприхватљиво да Србин буде првак. Тако је емотивно говорио Душан Борковић на конференцији за новинаре одржаној у Београду после тркачког викенда у Монци, претпоследње рунде шампионата ТЦР Европа.

Да подсетимо, наш ас је прво, у другој трци, због неразумног потеза белгијског возача Бенџамина Лесенаса излетео са стазе, да би затим остао и без пнеуматика. Борковић је морао да одустане, оставши без веома важних бодова (у том тренутку на трци је био трећи, а главни ривал Шпанац Микел Аскона девети) у борби за тријумф у генералном пласману.

Борковић је тада отишао до бокса Лесенаса, како сам каже, да га пита зашто је то урадио, да би по изласку налетео на повећу групу навијача Шпанца Асконе, с којима је после вербалног дошло и до физичког дуела.

- Белгијанац, који се појавио, као и још неколико возача на трци у Монци, први пут ове сезоне, и за које сумњам да су имали "посебну улогу", извињавао се и правдао са сузама у очима. Изашао сам и отишао до бокса Асконе - прича Борковић. - Честитао сам му на највероватнијем освајању титуле, али он је почео да ме вређа, сматрајући да сам ја њега покушао да ударим.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРБИН ФИЗИЧКИ НАПАДНУТ У МОНЦИ: Борковића избацили са стазе, па покушали да се обрачунају са њим... (ВИДЕО)

Борковић каже да је затим изашао из бокса Асконе и налетео на групу навијача.

- Њих тридесетак ме је прво вербално напало, говорили су ми свашта, а онда је дошло и до физичког контакта. Бранио сам се, ударио сам једнога. Јесам погрешио, ипак сам ја идол многим младима, али сам бранио себе, а и трудну супругу Адријану, коју је неко, такође, у тој гужви напао.

Панчевац је сам отишао у полицију, која је после три сата саопштила да се ради о самоодбрани, али то нису мислили стјуарди, трке који су Борковића дисквалификовали и одузели му десет поена освојених на првој трци у Монци.

- Појавио се затим снимак на коме се види само како ја ударам неког, али се не види ништа што је томе претходило. Реаговао сам како би реаговало и 99 одсто нашег народа. Бранио сам своју земљу, породицу,себе - каже Борковић, који је свестан да су му сада шансе за освајање титуле веома мале.

Последњи тркачки викенд ТЦР серије Европа је заказан за 20. октобар у Барселони.

ПОБЕДИЋУ У БАРСЕЛОНИ
АСКОНА има 30 поена више од Борковића и иако је у игри још 52 поена, јасно је да је Шпанац велики фаворит.
- Идем у Барселону да победим. Да им на стази покажем да сам бољи. Имам 20 одсто шанси за титулу, али даћу све од себе. Захвалио бих свима који ми пружају подршку, на сваком кораку, од навијача до шефова мог тима - каже Борковић.

НЕМА СУСПЕНЗИЈЕ
ПРИЧЕ које су се појавиле, пре свега на друштвеним мрежама, да ће наш ас бити кажњен суспензијом од "бар шест месеци", једноставно нису тачне.
- Нема никаквих наговештаја о томе, а чак је и казна коју сам добио од десет поена преседан - каже Борковић, коме стјуарди нису дозволили да уложи жалбу, јер је закаснио два минута!
Наравно, добро су знали да је Панчевац давао изјаву у полицији.