ДВА корака деле одбојкаше од полуфинала на 19. СП у Италији и Бугарској. "Орлови", који су се јуче селили из Варне у Торино, задовољни су што ће се за пласман међу четири у групи Ј борити сутра (21.15) са Италијом и у четвртак (20.30) са Пољском. У групи И су: Бразил, САД и Русија.

- Италијани су уз Американце показали највише на Светском првенству - истиче у телефонском разговору са "Новости" Срећко Лисинац. - "Азури" су до сада играли фантастично и ми морамо да одиграмо најбоље што умемо уколико желимо да их победимо. Најважније је да нам се врати енергија и заједништво које нас је красило до последњег меча у Варни са Пољском, против које нисмо личили на себе.

А прилика за реванш указује се већ у четвртак. Светски прваци су прексиноћ искористили веома слаб дан "орлова" и тешко је поверовати да исти сценарио може да се понови и у другом колу групе Ј. Уосталом, Срби су више пута доказали да могу да надиграју Пољаке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОЧИЊЕ ТРЕЋА ФАЗА СП: Одбојкаши са Италијом и Пољском за полуфинале

- Они су се прексиноћ борили за опстанак на шампионату и одиграли су најбоље до сада. Нама је недостајала енергија, а није лако играти када си остварио циљ и знаш да се бодови не преносе. Били смо испражњени. Али, уверен сам да ће у Торину бити друга прича. Сигурно је да ћемо далеко боље да се припремимо за нови окршај са њима. А и тешко је да нас неко два пута савлада на истом такмичењу. У сваком случају морамо да исправимо грешке - подвлачи Лисинац.

У очи пада да су три селекције из групе Ц прве фазе шампионата, која је одиграна у Барију, избориле фајнал сикс. Осим Србије ту су и Американци, који једини имају скор 8-0 у победама, и Руси.

- То само говори да смо на старту били у најтежој групи, да нам пут до Торина није био нимало лаган, јер смо и у Варни имали паклене окршаје. Сада смо у друштву најбољих, нема лаких противника. Циљ нам је полуфинале, а после шта нам Бог да - каже Лисинац.

Један од помоћника селектора Николе Грбића Душко Николић признаје да је на жребу у Торину испало онако како су желели:

- Да смо ми могли да бирамо, изабрали бисмо ову групу.

Искусни стручњак се нимало не плаши дуела са Италијанима, који увек инспиришу одбојкаше Србије:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Грбић: Нема пуно разлике међу тимовима у завршници Светског првенства

- Италијанима је до сада све полазило за руком, чак је и овај жреб по њиховој мери. Ако су нас стварно желели, ето нас. Нећемо одступити.

Стратег новосадске Војводине подвлачи да прексиноћни дуел са Пољском (0:3) не одсликава прави однос снага:

- Нашим играчима немамо шта да замеримо. Ми смо већ били изборили Торино, бодови се нису преносили... Мотив је постојао, али не и енергија. На крају крајева морали бисмо понекад и себе да погледамо. Прави окршај са Пољацима биће у четвртак, када ће се видети ко је где у светској одбојци.

НАПОРАН ПУТ

ПУТОВАЊА до Бугарске и натраг одбојкашима су пала далеко теже од дуела са најјачим селекцијама света.

- Осећамо да немамо исти третман са осталим селекцијама. Из Варне смо аутобусом отишли до Бургаса, одатле авионом до Софије, па до Милана, одакле идемо за Торино. Пољаци су, на пример имали лакшу руту: Варна - Софија - Торино. Неке ствари ми нису јасне, али да не испада да тражимо алиби. Мислимо само на терен - каже Лисинац.


ТРЕЋА ФАЗА

ТОРИНО

ГРУПА И

СРЕДА - 26. септембар

Бразил - Русија 17.00

ЧЕТВРТАК - 27. септембар

САД - Русија 17.00

ПЕТАК - 28. септембар

Бразил - САД 17.00

ГРУПА Ј

СРЕДА - 26. септембар

Италија - Србија 21.15

ЧЕТВРТАК - 27. септембар

Пољска - Србија 20.30

ПЕТАК - 28. септембар

Италија - Пољска 21.15

ПОЛУФИНАЛЕ - 29. септембар

И1 - Ј2 17.00

Ј1 - И2 20.30

НЕДЕЉА - 30. септембар

ЗА 3. МЕСТО 17.00

ФИНАЛЕ 20.30

Игра се у дворани "Пала Алпитур", која прима 15.657

гледалаца