СРПСКИ менаџер Дејан Вељковићданас је склопио нагодбу са белгијским тужилаштвом у Тонгерену о признању кривице у афери "Чисте руке", уз споразум о сведочењу. Кад је Врховни суд потврдио тај договор, он је пуштен да се брани са слободе, уз посебне услове, а они подразумевају да нема никаквих конатаката са другим осумњиченима у афери, у којој је био међу кључним особама!

Ову информацију поделио је јавности његов адвокат Крис Лијкс, објашњавајући да ће његов клијент сарађивати са тужилаштвом и објаснити своју улогу у прању новца, избегавању пореза и намештању утакмица у лиги Жупилер, а у замену за мању казну која је, како је објавио "Хет Нујсблад", договорана - до пет година затворске казне, 80.000 евра новчане и одузимање новца и некретнина стечених само од "прљавог" новца. Да се није нагодио, за дела за која су га теретили добио би прописану затворску казну до 15 година затвора.

- Дејан није криминалац, тешко подноси време у притвору, ослабио је више од 10 килограма за месе и по мом савету је пристао да са тужилаштвом игра отворених карата - истакао је за белгијске медије адвокат Лијкс. - Вељковић тешко подноси медијску слику о себи - да је организатор криминалних радњи - и зато је донео одлуку да сарађује, у чему га подржавам. Човек за кога сви кажу да је добар и шармантан не заслужује да буде у затвору.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФУДБАЛСКА АФЕРА: Заплењено 1,27 милиона евра од менаџера

Докази који су прикупљени у истрази "Чисте руке" теретили су српског агента за утају пореза преко оф-шор фирми у другим земљама, прање новца преко банке у Генку, тајних рачуна али и за намештање утакмица последња два кола у прошлој сезони лиге Жупилер, са намером да спасе Мехелен од испадања. У том сегменту је Вељковић објаснио тужилаштву и улогу пре неколико дана пуштеног фудбалског судије Барта Вертетена, али и финансијског директора Мехелена Тјерија Стелманса, који се још налази у притвору, као и менаџер Моги Бајат, односно адвокат Лорен Денис.

Белгијски медији сад истичу да је афера "Чисте руке" поново стала на ноге, без обзира на то што се још не зна одлука Касационог суда о позицији истражног судије Јонаса Раскина, кога је суд у Антверпену скинуо са случаја због сукоба интереса. Искази Вељковића довешће и до привођења неких људи који су умешани, али ће, готово је извесно, ову аферу истерати на чистац, односно на суд.

Прочитајте још - ТАЈНЕ СКРИВЕНЕ У СЕФУ: У породичном дому Вељковића у Нишу полиција пронашла око 110.000 евра

АДВОКАТ ВОЛИ НАГОДБЕ

АДВОКАТ Крис Лијкс је у пракси до сада често наговарао своје клијенте да се нагоде са тужилаштвом.

Тако је његов клијент Патрик Даман у коцкарском скандалу са Кинезом Јеом био сведок сарадник. Кинез је, да би за мање новца купио Лирс, обарао цену клуба тако што је тренер Пол Пот намерно губио мечеве. Даман је на крају добио годину дана затвора и новчану казну од 5.500 евра.


БАЈАТОВИХ 20 ОДСТО ПРОВИЗИЈЕ

БЕЛГИЈСКИ медији донелу су и причу о другом притвореном меаџеру Могију Бајату, за кога је откривено да је у трансферу Ентонија Лимбомбеа у Нант од Брижа добио провизију на црно у износу од 20 одсто (проценат од трансфера по ФИФА закону је 10 одсто).

Трансфер је износио осам милиона евра, а Бајату је исплаћено између 1,5 до 1,8 милиона евра провизије уместо прописаних 800.000 евра. Део провизије дао је Лимбомбеовом оцу.