ЦРВЕНА звезда улази у 158. вечити дерби са дупло скупљим тимом од Партизановог тима. Према специјализиваном сајту "Трансфермаркт", вредност играча црвено-белих износи 43,9 милиона евра, док су фудбалери црно-белих процењени на 21,45 милиона евра.

Такав, потпуно неравноправан однос снага на фудбалској берзи учврстио се од тренутка када је Звезда направила подвиг и остварила први пласман у овај спектакуларни формат Лиге шампиона. Скоком у елитно такмичење, поскочиле су и цене играча, а укупној суми од скоро 44 милиона, допринела су и последња, велика појачања, Ричмонд Боаћи, Марко Марин и Горан Чаушић, као и продаја Немања Радоњића Марсељу за 11 милиона евра.

Најскупљи играч црвено-белих је повратник Боаћи - његова тренутна вредност на фудбалској пијаци процењена је на четири и по милиона евра. Убојити нападач из Гане у фебруару је продат кинеском Ђангсуу за пет и по милиона, да би га шест месеци касније Звезда откупила за два и по милиона. Када је први пут у јануару 2017. дошао из италијанске Латине био је слободан играч, па би клуб из Љутице Боградана у перспективи могао два пута да богато заради на њему.

Прочитајте још: БОАЋИ ПРЕД ДЕРБИ: Није ми битно да дам гол Партизану, само да победимо

Иако се још није изборио за место првотимца, Џонатану Кафу је припало друго место са четири милиона евра. Међутим, Бразилац је дошао на позајмицу из Бордоа и питање да ли ће српски шампион на крају сезоне откупити његов уговор за два и по милиона, пошто је мало тога показао откако је дошао, а у мечу против Наполија није га било ни у протоколу.

Трећи на листи је новајлила Марко Марин (три милиона евра), а занимљиво је да Црвена звезда има седморицу играча чија је вредност процењена на два милиона и више: Милан Борјан (2,2), Вујадин Савић (2), Милан Родић (2,25), Филип Стојковић (2,5), Ненад Крстичић (2,5), Горан Чаушић (2), Славољуб Срнић (2).

Лако су уочава још једна битна чињеница, а то је да поред већине Звездиних играча стоји усправна зелена стрелица, што је тенденција да ће им цена још расти. Тако је за 500.000 недавно "порастао" најбољи стрелац у квалификацијама, па је сада поред Бена додата сума од 1,75 милиона евра.

Прочитајте још: ПРИЗНАЊЕ ЗА ГОЛМАНА ЗВЕЗДЕ: Борјан статистички најбољи голман првог кола ЛШ

Као у случају процене тимова, и Партизанови највреднији пулени су дупло јефтинији од комшијских. Прво место на црно-белој листи деле Данило Пантић и Зоран Тошић са (про)ценом од два милиона евра. Милионера у екипи "парног ваљка" је само пет: штопер Немања Милетић (1,25), Светозар Марковић (1), Саша Здјелар (1,5), Ђорђе Ивановић (1,25) и Марко Јанковић (1,75).

Сви остали су испод милионске црте. Голман репрезентације Владимир Стојковић тако сада вреди 750.000, исто као и нападач Рикардо Гомеш, а у тој категорији су најскупљи Немања Николић и леви бек Немања Милетић, јер по "Трансфермаркту" вреде по 900.000 европских новчаница.

ТОП-5 - ЗВЕЗДА

1. Боаћи (25, нападач) 4,5

2. Кафу (27, крило) 4

3. Марин (29, крило) 3

4. Крстичић (28, везиста) 2,5

5. Стојковић (25, век) 2,5


ТОП-5 - ПАРТИЗАН

1. Пантић (21, везиста) 2

2. Тошић (31, крило) 2

3. Јанковић (23, крило) 1,75

4. Здјелар (23, везиста) 1,5

5. Ивановић (22, крило) 1,25

л цена је у милионима евра