ТУРИСТИЧКИ радници Лесковца и ове године су окупили своје колеге из више од 40 градова и општина Србије и госте из Македоније, Бугарске и Хрватске. Учесници 11. изложбе сувенира и туристичких публикација, што укључује и промотивне филмове и спотове, традиционално су конкурисали за награде у 13 категорија.

Директор туристичке организације града домаћина Небојша Коцић оцењује да је цела Србија знаменита туристичка дестинација и да то треба стално истицати и унапређивати.

- Ми се трудимо да овом изложбом напоре туристичких радника Србије ставимо у први план. Србију је бог даривао лепотом и традицијом. Да ништа осим тога немамо, имали бисмо разлога за понос - поручио је Коцић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Коњи на уникатним сувенирима (ФОТО)

У категоријама публикација првонаграђени су туристички радници Краљева, Новог Бечеја и Сокобање, којој је припала и награда за најбољи спот. Најбољи промотивни филм стигао је из Драгачева, а најбоља репортажа из Бујановца, док је Лозници припала награда за најбољи сувенир.

- У изради сувенира спојили смо традиционално и модерно, а трудимо се и да они имају употребну вредност. Класификовали смо их у седам колекција. Међу новим мотивима је накит са археолошког налазишта Пауље, који смо повезали са азбуком, као и сет сувенира са аутентичним мотивом подних плочица из купатила краља Петра Првог у Бањи Ковиљачи, а повод је 110 година тог прелепог здања. Свака наша колекција садржи од три до 10 различитих сувенира - истакла је Снежана Перић, директорка Туристичке организације Лознице.


НАЈОРИГИНАЛНИЈИ

НАГРАДУ за најоригиналнији експонат - стереоскопску разгледницу са 3Д ефектом, добили су Крагујевчани, а прва награда за најоригиналнију разгледницу отишла је у Брус. Трстенику је припала прва награда за најбољи употреби предмет, Куршумлији за плакат, а Краљеву за сет фотографија. Најбољу мапу приказала је Бела Црква.