НИСКЕ температуре у последња три дана после продуженог михољског лета увеле су у приправност "Београдске електране". Како су саопштили из овог предузећа, пре две вечери, систем је пуштен на двадесетчетворочасовни режим испоруке топлотне енергије потрошачима. Тако ће радити до даљег.

- Правила о раду дистрибутивног система даљинског грејања, које је усвојила Скупштина града, у потпуности се поштују - навде из овог предузећа. - Будући да је температура спољашњег ваздуха измерена у 18 сати нижа од један степен целзијуса, а да су прогнозиране вредности у периоду од 22.00 до 6.00 ниже од нуле, није било дилеме да се пусти целодневно грејање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЏАБА ЦЕНТРАЛНО: Користе грејалице да загреју станове

Према речима одговорних, овакав режим рада трајаће све док трају и поменути временски услови. Из предузећа подсећају и да су у претходној грејној сезони, целодневну испоруку топлотне енергије имали 82 дана.

На последњој седници Скупштине града било је речи о умањењу рачуна за грејање због високих температура од 15. октобра до пре неколико дана, али та иницијатива није добила зелено светло већине одборника.


ЕНЕРГЕНАТА ИМА ДОВОЉНО

ГРАДСКЕ електране једне су од ретких у Србији које могу да греју на сва три енегента - на гас, угаљ и мазут. Свега има довољно.

- Хаварије су увек могуће због великих осцилација у температури, али дежурне службе су оспособљене и спремне да реагују у кратком року - истакао је Никола Никодијевић, председник Скупштине града.