ОПШТИНСКИ грађевински инспектори су после измена одлуке о градској управи прешли у надлежност Града. Ипак, градска управа неће преузети и упослити све општинске инспекторе, већ само 33, док су остали који су се тим послом бавили, распоређени у неке друге службе. Они ће на пробном раду бити месец дана, након чега ће бити одлучено да ли ће остати на својим новим радним местима.

Одборници Скупштине града усвојили су пре два дана Одлуку о изменама Одлуке о градској управи, којим су се створили услови да надзор над градњом у престоници преузме Град. Према речима заменика градоначелника Горана Весића, нису желели да упосле све инспекторе, јер "да су сви добро радили, не би било оволико дивље градње".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Подела бесплатних канти за смеће у Рушњу

- Узели смо од свих општина оне за које мислимо да раде добро, а пробни рад ће показати да ли смо били у праву - рекао је Весић. - У плану имамо и расписивање конкурса за нове инспекторе. Према некој процени, да би све функционисало, Граду је потребно између 200 и 300 инспектора.

У Општини Нови Београд досад су радила свега два грађевинска инспектора, које је недавно преузео Град, док је са Палулиле у градску управу отишло деветоро.

- Од 6. новембра немамо запослене грађевинске инспекторе - кажу у Општини Палилула. - Град је споразумом о сарадњи преузео деветоро њих, а запослени који нису прешли, распоређени су на пословима у Управи ГО Палилула и општинском првобранилаштву.

И староградска грађевинска инспекција остала је без запослених. Како наводе у овој општини, од њих је у градску управу отишао један инспектор, док су остали, као и у другим београдским општинама, распоређени на адекватна упражњена радна места.

Секретаријат за инспекцијске послове у наредних месец дана преузеће од општинских управа архиве и незавршене предмете који се односе на инспекцијски надзор.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Запаљен аутомобил у Устаничкој улици

НЕДОСТАТАК КАДРОВА

МАЛИ број грађевинских инспектора био је проблем са којима су се досада суочавале општинске грађевинске инспекције. Тако су, на пример, поједине градске општине које су територијално велике, имале недовољан број запослених.

Нови Београд, Лазаревац и Обреновац имали су само по два инспектора.