У НЕЗАПАМЋЕНОЈ саобраћајној несрећи, јутрос око 8 часова у Београду, погинуо је пешак Славиша Тешић (42) из Добоја, када је на њега налетео трамвај који је испао из шина! У карамболу који се догодио на углу улица Крунске и Ресавске, повређено је и седам особа.

Према речима очевидаца, аутомобил "дачија логан" прошао је на црвено светло и ударио у предњи део шинског возила на линији 12. Од силине удара, трамвај је излетео из шина, оборио дрво, ударио пешака, а онда се закуцао у зграду Министарства одбране забивши несрећног човека уза зид. У незгоди су повређени возачи ГСП-а и "дачије", З. М. (55) и Д. Д. (49), као и петоро путника. Полиција је у току дана ухапсила Д. Д. који је био за воланом "логана". Одређено му је задржавање до 48 часова, због сумње да је извршио кривично дело - тешко дело против безбедности јавног саобраћаја након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен ВЈТ у Београду.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОЋ У БЕОГРАДУ: Три саобраћајке, повређено двоје- Било је ужасно! Само се чуо прасак. Одмах сам излетео напоље и видео облак прашине и оборено дрвеће. Трамвај је био закуцан у зграду - прича за "Новости" један од очевидаца С. Т.

- Потрчао сам да помогнем и видео човека коме је трамвај поломио ноге. Призор је био језив, иако је било врло мало крви. Трамвај га је набио уза зид, а онда наставио да клизи и почупао још једно дрво. Човек је, када сам стигао до њега, давао знаке живота. Није могао да говори, али је дисао. Позвао сам Хитну помоћ. Иако су лекари брзо стигли, човек је издахнуо после пет минута.

Очевидац каже, за "Новости", да није видео возача "дачије", али да је шофер из трамваја, чим је успео да онако повређен изађе из возила, рекао да није крив. Говорио је како је "дачија" прошла на црвено.
- Истоварали смо робу када се све то догодило - говори радник који се с колегама у Ресавској нашао у време несреће. - Само се чуо прасак, ломњава дрвећа и онда удар. Јадан човек! Иако је видео да ће га трамвај ударити, није имао где. Набио га је уза зид и мислим да му је све коске поломио.

ТРАГЕДИЈА Славиша Тешић
Сви повређени превезени су у Ургентни центар. Тешке повреде задобили су возач "дачије" и радник ГСП који је био за воланом трамваја. Двоје повређених, са лакшим повредама главе, примљени су на неурохирургију. Лакше озледе има и једна трудница, која се осим повреде главе жалила и на болове у кичми. Шеста повређена особа пребачена је на Клинику за ортопедију на Бањици, јер јој је пукао мишић на нози.

Увиђај је трајао све до 10 часова, а на место незгоде дошли су и градоначелник Београда Зоран Радојичић, његов заменик Горан Весић, као и градски секретар за саобраћај Јовица Васиљевић.

- Ово је велика трагедија и не памтим да се нешто слично догодило у Београду - истакао је Радојичић. - Постоје сигурносне камере, које ће помоћи да се разјасни како се незгода догодила. Ово је опомена да сви будемо пажљивији у саобраћају.

Заменик градоначелника Горан Весић навео је да и возач трамваја и аутомобила тврде да су прошли кроз зелено, после првих изјава које су дали полицији.

- Полиција и тужилаштво ће то утврдити, постоје и камере на трамвају и читав низ камера у Ресавској, ту су амбасаде и војни објекти, тако да ћемо сазнати ко је крив. У име Скупштине града изјављујем саучешће породици преминулог грађанина и апелујем на све да поштују саобраћајне прописе. Јер да су поштовани, ово се не би десило - казао је Весић.

Директор Градског саобраћајног предузећа Радиша Момчиловић рекао је да је њихов возач тешко повређен, као и да нису познате све околостима под којима се незгода догодила:

- Раскрсница је семафоризована, ми имамо видео-запис у трамвају и сигурно ћемо помоћи истрази. Проверићемо и техничку исправност трамваја.


ПРОВЕРАВАЛИ СЕМАФОР

ДА би утврдили да ли је семафор исправно радио у време незгоде, на терену су биле и екипе ЈКП "Београд пут" које одржавају семафоризоване раскрснице. Ипак, возачи из овог краја добро знају да сва возила која иду Ресавском имају предност, као и да трамвајџије увек успоре при улазу у раскрсницу.БЛОКИРАНЕ УЛИЦЕ

ПОЛИЦИЈСКИ увиђај је био завршен око 10 часова, али Ресавска и околне улице биле су проходне за саобраћај тек око поднева. Екипе "Зеленила" прво су морале да исеку оборена стабла која је возило покосило и уклоне их из улице. Затим су екипе "Паркинг сервиса" успеле да однесу "дачију логан". Тек онда су радници Градског саобраћајног предузећа могли да приђу возилу јавног превоза. Сатима су покушавали да трамвај који се закуцао у зграду врате на шине и онда га одшлепају уз помоћ другог возила.