Босна и Херцеговина се мора наоружавати или ће, ако буде слаба, бити лаган плен, сматра председник Странке демократске акције и одлазећи председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Он је то рекао у Зеници на обележавању 26. годишњице од оснивања Седме муслиманске бригаде, и навео да ових дана сведочи јединству Срба и Хрвата, али и додатном разједињавању Бошњака, објавио је радио Сарајево на свом сајту.

"Сиромашни суседи, Србија и Хрватска, троше новац на скупо оружје. Видите те ракетне системе и авионе по Србији и Хрватској, а ми у свему томе морамо држати баланс. Ако будемо слаби, ако процене да смо слаби, бићемо им лаган плен", казао је у суботу Изетбеговић и додао да је БиХ на правом путу у вези с наоружавањем.

Према његовим речима, шанса БиХ је у наменској производњи.

"Ових дана завршавамо пушку, ускоро ћемо кренути с хаубицама и дроновима, радимо све врсте муниције, вишецевне бацаче...Када сам казао да ћемо јачати наменску производњу за комерцијалне потребе и тржиште и за не дај Боже одмах су се забринули у Београду. Млади Изетбеговић се усудио да претити да ће се бранити БиХ", рекао је Изетбеговић.

Он је позвао на "јединство патриота", да се више не би поновила 1992. година.

"Срби се уједињују преко Београда и цркве, Хрвати преко ХНС-а, а само Бошњаци причају о додатном разједињавању. Ја их поново позивам да то не раде и да направимо пробосански блок који ће све ове силе држати под контролом. Нека престану с унутарбошњачком препирком и свађом", рекао је Изетбеговић.

Како се наводи, током говора једне од званица забележен је инцидент јер је један од посетилаца негодовао због званица.

"Видите ли ко Вам седи у првим редовима? Срамота! Ја сам ишао први на линију, а данас имамо велико ништа од свега тога", викао је с трибина огорчени мушкарац, негодујући због присуства оних, како је казао, "који су криви што су борци данас на маргинама и боре се за своја права на улици".