Блиндирани "Мерцедес" вредан 600.000 евра, због којег је бивши македонски премијер Никола Груевски осуђен правоснажно на две године затвора, и даље је у служби македонске владе, њиме се возе инострани званичници и делегације, а последња је у њему виђена немачка канцеларка Ангела Меркел, током недавне посете Македонији.


Међу првим званичницима који су се возили у овом "спорном" аутомобилу је бугарски премијер Бојко Борисов.

Након формирања тзв. Пржинске владе ово возило су користи, између осталих, председник Македоније Ђорђе Иванов, „пржински" премијер Емил Димитриев и бивши председник македонског Собрања Трајко Вељановски.

Тада су из македонског МУП-а говорили да се возило користи као главно превозно средство за високе стране делегације током њихових посета. Додали су и да "спорно" возило понекад користе председник државе, премијер и председник Собрања због честих кварова и старости других влдиних аутомобила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Заев јавно пита – бег или отмица?

Актуелни премијер Зоран Заев га, како се тврди, не користи за своје потребе, али га влада није ни продала како је обећала, јер се дошло до закључка да би се пуно изгубило на разлици од куповне до продајне цене.

Поступак, један од четири које је Специјалног тужилаштво покренуло против Груевског због куповине овог, како су га назвали, "специјалног возила" покренут је 24. јануара прошле године.

Истрага је покренута на основу објављивања прислушкиваних разговара тзв. "бомби" од тада опозиционе, сада владајуће, странке СДСМ, којом руководи Заев.

Бугарски премијер Борисов био је један од првих страних државника који је користио блиндирани "Мерцедес" током званичне посете Македоније, када је и потписан споразум између Бугарске и Македоније о добросуседским и пријатељским односима.

Средином фебруара ове године, влада Заева је, ипак, одлучила да возило прода путем електронске лицитације, а његова почетна цена је била 234.000 евра.

Поступак продаје требало је да спроведе Министарство финансија.

Директор Службе за опште и заједничке послове владе, Пеце Мирчевски, је тада обавестио премијера и министре да рачунају да је "Мерцедес" практично продат и да више нико не сме да га користи.


Он је потврдио да је ауто гаражиран у гаражама државне телевизије и да неће бити никоме показиван до лицитације.

Тада је возило имало само 26.000 пређених километара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗАЕВ ОШТРО: Груевски је кукавица

Неколико дана касније влада је из неког разлога замрзла ову одлуку, са образложењем да је возило предмет судског поступка и да представља материјални доказ.

У међувремену оптужени за набавку возила су правоснажно осудени, а владина одлука да се аутомобил не прода је остала на снази.

Последњи високи страни званичник виђен у овом аутомобилу је била Меркелова, која је у Скопљу боравила почетком септембра уочи референдума о Преспанском споразуму о промени имена Македоније.

Од куповине возила до данас се практично ништа није променило, осим што је бивши премијер Никола Груевски осуђен на двогодишњу казну затвора и што су на возилу промењене регистарске таблице.

У време Груевског возило је имало таблице СК-2936-АЦ, а данас СК-4047-АП.