Према новој организацијско-формацијској структури, Војска Црне Горе бројаће 2.368 људи у мирнодопском, а 5.159 у ратном саставу.

Ово је казао министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић после седнице Владе на којој је донета Одлука о организацијско - формацијској структури и величини Војске Црне Горе.

Министар је истакао да су организацијско - формацијска структура и величина Војске Црне конципиране од стране Министарства одбране и Генералштаба ВЦГ у складу са потребама државе и колективног система безбједности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Crnogorci uvode dobrovoljno služenje vojske

- Направили смо један квалитетан документ који ће бити основа за касније територијално дефинисање јединица Војске Црне Горе, казао је министар, наглашавајући да је у наредном периоду планирано отварање касарне у Андријевици где ће бити смештена Трећа пешадијска чета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  Helikopter "Bel" će čuvati crnogorsko nebo

- На тај начин ширимо и позиционирамо војску тамо где ВЦГ треба да има своје капацитете. Са друге стране, покушавамо да вратимо војску тамо где она традиционално и припада, казао је Бошковић, који је истакао да је реч о испуњавању циља постављеног пре две године, када је формирана Влада – направити војску сходно потребама државе и њених националних интереса, али и уважавајући чињеницу да је Црна Гора 29. чланица НАТО.

- Реч је само о почетку процеса комплетне реформе војске. Сходно стратегијским документима које смо усвојили и које усвајамо у периоду до средине идуће године, створићемо могућност да војску још значајније подмладимо, без обзира што смо у протеклих 15 месеци заиста доста урадили на том плану. У наредних пет година ојачаће капацитети ВЦГ, како би била што ефикаснија у међународним мисијама али, још више, у задовољавању потреба цивилног становништва, казао је Бошковић.