ПРИПАДНИЦИ Горске службе спасавања (ГСС) пронашли су црногорске држављане, Бориса Бајзека (26) и Бојану Бошковић (21), који су се у суботу изгубили на Дурмитору. Они су у пратњи спасилаца безбедно стигли на Жабљак. Бајзек и Бошковићева су око 20 сати упутили позив за помоћ, након што су у повратку са Боботовог кука изгубили оријентацију. Ово је последња епизода, са срећним крајем, у серијалу несрећних случајева на црногорским планинама.

Нажалост, лепе, али сурове, наставиле су да узимају данак, па је тако прошлог понедељка, на Дурмитору, у рејону Увита греда, приликом планинарења са групом сународника погинуо држављанин Руске Федерације Антон Веркховски (34).

Прочитајте још: КРАЈ ДРАМЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Спасени туристи из Србије и планинарка из Белгије

- Добили смо позив за интервенцију преко Директората за ванредне ситуације МУП, којима је помоћ затражила група планинара која борави на Дурмитору. Наша екипа је око 19.50 кренула у акцију спасавања, али, за планинара из Русије није било помоћи - саопштено нам је из горске службе спасавања Црне Горе, чији припадници већ неколико месеци имају пуне руке посла.

Њихов долазак на место драме зна да се претвори само у одношење беживотних тела планинара, који су овога лета, за разлику од протеклих сезона, по правилу страдали само на Дурмитору.

Да подсетимо, 10. маја је на овој планини погинула држављанка Руске Федерације Елвира Баранова (21). Она је преминула од повреда задобијених од последица пада на превоју Самар на Дурмитору.

Борис Бајзек и Бојана Бошковић

- У рејону испод Самара према Шкрци затекли смо беживотно тело девојке, поред које је био вођа групе, такође руски држављанин, који је покушао да јој укаже прву помоћ. Он је са Барановом и још три руске држављанке покушао да пређе превој Самар, када се догодила несрећа. Група је у поход на Дурмитор кренула без адекватне планинарске опреме, што је, највероватније, и узрок несреће - саопштено је поводом страдања Рускиње.

Припадници Горске службе спасавања Црне Горе су током године имали 16 захтевних акција спасавања.

- У њима је спасено 31 лице - рекли су из ГСС, чији припадници су пре две недеље на Дурмитору у рејону Ћуревац, спасли заглављеног туристу Дитера Матиаса из Немачке (30), а са Врмца у Бококоторском заливу држављане Србије Марка Крстајића (39) и Душана Зрнића (33).

Прочитајте још: Спасен немачки туриста на Дурмитору

Да је Дурмитор незгодан "домаћин", чак и за локални живаљ показује и пример када су спасавани Жабљачани Зоран Бојовић (30) и Дарко Стијеповић (35) који су током планинарења остали заглављени на локалитету Крецман.


Само у једној акцији овог лета из кањона Невидио избављено је чак седморо Чеха, као и Грци, Немци, држављани Србије, Холанђани, Французи, Израелци, а осим двојице домаћина са Жабљака, из опасног кањона последњег дана јуна спасени су и риболовци из Шавника Миливоје Ковијанић (49) и Митар Грбовић (56). Спасиоци памте и спасавања три туристкиње из Русије Марие Навид Мосцов (34), Ирине Уварове (40), Олге Подолске Комјагине Олга (44), које су остале заглављене у рејону Планинице на Дурмитору. Почетком фебруара спасен је бордериста из Новог Сада Никола Дерикоњић, али среће није имао Момир Горановић (52) чије беживотно тело су спасиоци пронашли у јами у месту Заљутица, надомак Крсца.

Овог лета на сву срећу, није било сличних збивања на Комовима и Проклетијама, планинама које су током претходних сезона често биле на страницама црних хроника због страдања планинара.

ПОРУКА

- ПЛАНИНЕ су прелепе. У њима треба уживати и у њих ући потпуно спреман у сваком погледу. Наравно, уз стручне и лиценциране водиче чија реч се мора поштовати - порука је из ГСС, после силних драматичних збивања на горостасном Дурмитору.