Америчка обавештајна агенција ЦИА закључила је да је саудијски принц Мохамед бин Салман наредио убиство саудијског новинара Џамала Кашогија у Истанбулу, објавио је Вашингтон пост.

ЦИА је до тог закљуцка дошла на основу ввише извора обавештајних служби, укључујући телефонске разговоре принцевог брата Калида бин Салмана, саудијског амбасадора у САД које су имали са кашогијем, а о којима су сведочили људи блиски породици.

Према тим изворима Калид је рекао Кашогију да би требало да оде у конзулат Саудијексе Арабије у Истанбулу како би узео документа и дао му уверење да ће бити безбедан.

Портпарол саудијске амбасаде у Вашингтону изјјавио је да амбасадор и кашоги никада нису разговарали о одласку у Турску и додала да су налази ЦИА-е лажни.

"И даље слушамо различите теорије без основа за такве спекулације", рекла је она.

Како се наводи, оцена ЦИА, за су званичници уверени да је тачна, је најконкретнија до сада која саудијског принца повезује са том операцијом и компликује напоре администрације америчког председника да сачува свој однос са блиским савезником Саудијском Арабијом.