Аустрија ће на 73. Генералној скупштини УН бити заступљена са чак три своја највиша представника – председником Александером ван дер Беленом, канцеларом Себастијаном Курцом и шефицом дипломатије Карин Кнајсел.

Неуобичајено је да тако бројна, висока делегација, учествује на Генералној скупштини УН, а последњи пут је то био случај 2011. када су тадашњи председник Хајнц Фишер с канцеларом Вернером Фајманом и министром иностраних послова Михаелом Шпинделегером заједно боравио у седишту светске организације у Њујорку.

Протеклих година на заседање Генералне скупштин УН путовали су само председник и министар иностраних послова, уз изузетак 2016.када су Аустрију заступали канцелар Кристијан Керн и шеф дипломатије Себастијан Курц, пошто Аустрија тада, због оспоравања изборног процеса, још није била изабрала председника.

"То што је аустријски државни врх заједно у Њујорку показује јединствени наступ Аустрије у спољној политици", објаснили су из кабинета председника, што се оцењује као снажан сигнал и доказ привржености Аустрије УН и мултилатерализму.

Председник и канцелар током боравка у седишту УН посебан фокус желе да усмере на Африку, те су планирани сусрети с бројним ллидерима са афричког континента.

Премијер Курц ће, како је најављено у Бечу, искористити Генералну супштину за припрему Самита ЕУ-Африка, коју Аустрија планира у оквиру свог председавања ЕУ.

Шефица дипломатије Кнајсел ће одржати говор у идућу суботу, а у средишту пажње њеног излагања биће указивање на потребу спољне политике засноване на правилима међународног права.