МАДА су сви знали да су тешки психички болесници, да живе у самоизолацији и да одбијају сваку помоћ и сарадњу, житеље Сјенице изненадила је и растужила смрт мајке и ћерке Радованке (60) и Иване (42) Поповић. Како сазнајемо, пре него што су пререзале вене, на зидовима собе исписале су неколико порука, а у опроштајном писму су оптужиле своју ужу и даљу родбину за лоше ствари које су им се дешавале.

Радованка и Ивана убиле су се у изнајмљеном стану у Улици Јездимира Ловића тако што су жилетом пререзале вене на рукама, показују први резултати истраге. Да ли су истовремено дигле руку на себе, или је прво у смрт отишла Радованка па потом Ивана - још се не зна. Није познато ни колико дана су мртве лежале у локви крви док их рођак није пронашао, али сумња се да су ту биле најмање три дана.

- Ово је последња порука. Тако мора, такав је обичај људски, једном затвореник... Сад кад читате је смешно, али неће бити кад те клетва стигне - један је од текстова на зиду.

У опроштајној поруци је писало: "Сада је дошао крај. Сада могу сви да одахну, сви наши рођаци који су нас називали погрдним именима."

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРАГЕДИЈА У СЈЕНИЦИ: Мајка и ћерка се убиле у подстанарској соби, пререзале вене жилетима и оставиле опроштајно писмо

Директор Центра за социјални рад у Сјеници Новак Думић каже да су Радованка и Ивана годинама били корисници социјалне помоћи и Народне кухиње, да су биле психички нестабилне и врло неповерљиве.

- Посебно су биле кивне на најближу родбину која их наводно није подржавала - прича Думић. - У свима су виделе непријатеље и крвнике. А та иста родбина и те како се трудила да им помогне. Све су чинили да им се приближе и олакшају им живот, али су оне сваку помоћ одбијале. Нису дозволиле да их сместимо у стан Центра за социјални рад. У последње време готово да нису излазиле напоље, никоме нису хтеле да отворе врата, па ни геронтодомаћицама које смо слали да им очисте собу.


СМРТ СИНА УБРЗАЛА КРАЈ

РАДОВАНКА је била у браку са једним човеком из Подгорице са којим је имала сина. Младић је преминуо пре годину дана, званично од карцинома, али је и он, живећи са болесном мајком и сестром, био психички болестан. Након смрти сина и брата Радованка и Ивана су се још више самоизоловале и постале још неповерљивије - каже њихова комшиница...